現在地

Marcos Antonio das NEVES(マルコス ネヴェス; Marcos Antonio das, Neves)

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所属
生命環境系
職名
准教授
eメール
 
研究室
生農棟F301, 実験室:生農棟F409、F414
電話
(029) 853-6763
Fax
(029) 853-6763
研究分野
食品科学
生物機能・バイオプロセス
研究キーワード
食品工学
食品ナノテクノロジー
機能性物質
研究課題
Development of antimicrobial packaging system foreseeing enhanced storage stability of lotus root (Nelumbo nucifera)2015 -- 2017Marcos Antonio das NEVES日本学術振興会/基盤研究(C)4810000
マイクロ・ナノ粒子の作製と特性評価に関する研究 -- (現在)/
親水性抗酸化物質を高濃度で内包した高安定液体マイクロカプセルの作製と特性評価2012 -- 2013日本学術振興会/その他3000000
職歴
2011-11 -- (現在)国立大学法人 筑波大学 大学院生命環境系 国際地縁技術開発科学専攻 テニュアトラック制 助教
2010-08 -- 2011-10国立大学法人 筑波大学 大学院生命環境科学研究科 国際地縁技術開発科学専攻 グローバル30 助教
2009-04 -- 2010-08国立大学法人 筑波大学 北アフリカ研究センター 研究員
2007-04 -- 2009-03国立大学法人 筑波大学 大学院生命環境科学研究科 国際地縁技術開発科学専攻 先端技術開発学研究室 研究員 (非常勤)
2006-09 -- 2007-03独立行政法人農業・食品産業技術総合研究機構 食品総合研究所 食品工学研究領域  先端加工技術ユニット 研究員(ポスドク)
1997-07 -- 1997-12サンタ・カタリナ連邦大学大 食品科学技術専攻 講師(非常勤) (ブラジル)
学歴
1988-03 -- 1995-08リオ・グランデ連邦大学 食品栄養科学部 食品加工工学卒業
1996-03 -- 1998-09サンタ・カタリナ連邦大学 農学系研究科 食品科学技術修了
取得学位
2006-09博士(農学)筑波大学
所属学協会
2000 -- (現在)日本食品工学会
2008 -- (現在)化学工学会
2009 -- (現在)American Chemical Society
2008 -- (現在)日本農芸化学会
2004 -- (現在)バイオマス産業社会ネットワーク
受賞
2007-04-29SPECIAL FEATURE, Dynamic Biochemistry, Process Biotechnology & Molecular Biology http://www.globalsciencebooks.info/JournalsSup/images/SF/DBPBMB_1(1)1-14.pdf
2011-11-11優秀ポスター賞, TJASSST 11, Hammamet, Tunisia http://www.tjassst11.rnrt.tn/
2011-11-11優秀ポスター賞, TJASSST 11, Hammamet, Tunisia http://www.tjassst11.rnrt.tn/
2012-02-22優秀ポスター賞, IMRET 12, Lyon, France http://www.imret12.fr/
2012-10-04Outstanding Poster Presentation Award, World Congress on Oleo Science & 29th ISF Congress
2012-11-17Best Poster Prize, Tunisia - Japan Symposium 2012
2013-11-17Best Poster Prize, TJASSST 2013, Hammamet, Tunisia
2016-082015年度日本食品工学会論文賞
論文
  • Material Balance of Olive Components in Virgin Olive Oil Extraction Processing
    Dammak I; Neves M A; Nabetani H; Sayadi S; Nakajima Mitsu...
    FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY RESEARCH/21(2)/pp.193-205, 2015-03
  • Monodisperse aqueous microspheres encapsulating high concentration of L-ascorbic acid: insights of preparation and stability evaluation from straight-through microchannel emulsification
    Khalid Nauman; Kobayashi Isao; Neves Marcos A.; Uemura Ku...
    BIOSCIENCE BIOTECHNOLOGY AND BIOCHEMISTRY/79(11)/pp.1852-1859, 2015-06
  • Preparation of monodisperse aqueous microspheres containing high concentration of L-ascorbic acid by microchannel emulsification
    Khalid Nauman; Kobayashi Isao; Neves Marcos A.; Uemura Ku...
    JOURNAL OF MICROENCAPSULATION/32(6)/pp.570-577, 2015-07
  • Formulation of monodisperse oil-in-water emulsions loaded with ergocalciferol and cholecalciferol by microchannel emulsification: insights of production characteristics and stability
    Khalid Nauman; Kobayashi Isao; Wang Zheng; Neves Marcos A...
    INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY/50(8)/pp.1807-1814, 2015-08
  • Long-Term Continuous Production of Soybean Oil-in-Water Emulsions by Micro channel Emulsification
    Zhang Yanru; Kobayashi Isao; Neves Marcos A.; Uemura Kuni...
    FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY RESEARCH/19(6)/pp.995-1001, 2013-11
  • 超遠心粉砕機による米のクライオ微分末化と各種米微分末の微細構造
    Takahashi T. (高橋寿明 ); Shimizu N.; Butron Fujiu K. I...
    日本食品工学会誌/14(1)/pp.59-67, 2013-03
  • Large microchannel emulsification device for mass producing 3 uniformly sized droplets on a liter per hour scale
    Kobayashi I; MARCOS ANTONIO DAS NEVES; Wada Y; Uemura K...
    Green Processing and Synthesis/1(4)/pp.353-362, 2012-07
  • Effect of Temperature on Production of Soybean Oil-in-Water Emulsions by Microchannel Emulsification Using Different Emulsifiers
    Fujiu Katerina Butron; Kobayashi Isao; Neves Marcos A.; U...
    FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY RESEARCH/17(2)/pp.77-86, 2011-03
  • Generation of Geometrically Confined Droplets Using Microchannel Arrays: Effects of Channel and Step Structure
    Kobayashi Isao; Neves Marcos A.; Yokota Tomoyuki; Uemura ...
    INDUSTRIAL & ENGINEERING CHEMISTRY RESEARCH/48(19)/pp.8848-8855, 2009-10
  • State of the Art and Future Trends of Bioethanol Production
    Neves M; Kimura T; Shimizu N; Nakajima M
    Dynamic Biochemistry, Process Biotechnology Molecular Biology/1(1)/p.1-14, 2007-01
  • Kinetics of bioethanol production from wheat milling by-products
    Das Neves Marcos Antonio; Shimizu Naoto; Kimura Toshinori...
    JOURNAL OF FOOD PROCESS ENGINEERING/30(3)/pp.338-356, 2007-06
  • Nanochannel Emulsification: Device Development and Droplet Generation Characteristics
    Kobayashi I; Hori Y; Kozu H; Neves MA; Uemura K; Nakajima...
    ナノスケール科学の食品応用に関する国際シンポジウム/p.73, 2010-06
  • Development of Production Technology for Nanoscale Antioxidant Food Materials.
    Neves MA; Wang Z; Kobayashi I; Nakajima M
    ナノスケール科学の食品応用に関する国際シンポジウム/p.71, 2010-06
  • Production of Monodisperse Emulsions by Micro/Nano-channel Emulsification
    Nakajima M.; MARCOS ANTONIO DAS NEVES; Kobayashi I
    International Conference on Food and Agriculture Applications of Nanotechnologies, NANOAGRI. São Pedro/SP, Brazil./p.B519, 2010-06
  • Production of Monodisperse Submicron Emulsions by Nanochannel Emulsification
    Nakajima M; Neves MA; Kobayashi I
    第15回 国際食品科学技術会議、ケープ・タウン、南アフリカ/p.P-1327, 2010-08
  • Latest Development in the Formulation of Oil-in-Water Nanoemulsions: Improvement of Oxidative Stability by Lipid Structuring
    Neves MA; Kobayashi I; Nakajima M
    International Conference on Food and Agriculture Applications of Nanotechnologies, NANOAGRI. São Pedro/SP, Brazil/p.B506, 2010-06
  • Development of Microchannel Emulsification Technology for Monodispersed Soybean and Olive Oil-in-Water Emulsions
    NEVES Marcos A.; KOBAYASHI Isao; NAKAJIMA Mitsutoshi
    沙漠研究 : 日本沙漠学会誌/19(1)/pp.97-100, 2009-06
  • Formulation of controlled size PUFA-loaded oil-in-water emulsions by microchannel emulsification using β-carotene rich palm oil
    Neves M; Ribeiro H; Fujiu K; Kobayashi I; Nakajima M
    Industrial & Engineering Chemistry Research/47/p.6405-6411, 2008-01
  • Large microchannel emulsification device for producing monodisperse fine droplets
    Kobayashi; I.; Neves; M. A.; Wada; Y.; Uemura; A.; Nakaji...
    Procedia - Food Science/1/p.123-130, 2011-12
  • Production characteristics of uniform large soybean oil droplets by microchannel emulsification using asymmetric through-holes
    Kobayashi; I.; Neves; M. A.; Uemura; A.; Nakajima; M.; +M...
    Procedia - Food Science/1/p.109-115, 2011-11
  • Oxidation Processes of Oil-in-Water Nanoemulsions as affected by Lipid Melting Point.
    Neves; M. A.; Kobayashi; I.; Nakajima; M.; +MARCOS ANTONI...
    Journal of Bioscience and Bioengineering/108(S1)/p.S137, 2009-11
  • Encapsulation of Lipophilic Bioactive Compounds by Microchannel Emulsification.
    Neves; M. A.; Ribeiro; H. S.; Kobayashi; I.; Nakajima; M....
    Food Biophysics/3/p.126-131, 2008-01
  • Wheat Milling By-products Fermentation: Potential Substrate for Bioethanol Production.
    Neves; M. A.; Shimizu; N.; Kimura; T.; Shiiba; K.; +MARCO...
    Life Science Journal/3(2)/p.83-87, 2006-01
  • Kinetics of Ethanol Production by Zymomonas mobilis Using Low-Grade Wheat Flour in Batch Fermentation.
    Neves; M. A.; Kimura; T.; Shimizu; N.; Shiiba; K.; +MARCO...
    日本農業機械学会誌/68(6)/p.109-116, 2006-01
  • Production of Alcohol by Simultaneous Saccharification and Fermentation of Low-grade Wheat Flour.
    Neves; M. A.; Kimura; T.; Shimizu; N.; Shiiba; K.; +MARCO...
    Brazilian Archives of Biology and Technology/49(3)/p.481-490., 2006-01
著書
  • Sustainable North African Society: Exploring Seeds and Resources for Innovation
    Marcos Antonio das Neves; Hiroko ISODA; Atsushi KAWACHI
    2014-12
  • 小麦製粉副産物からのエタノール生産
    Marcos Antonio das NEVES
    2006-09
  • Encapsulation of bioactive compounds into micro- /sub-micron sized dispersions using microchannel emulsification or high pressure homogenization
    MARCOS ANTONIO DAS NEVES; Kobayashi I.; Ribeiro H. S.; ...
    Bionanotechnology: A revolution in biomedical sciences & human health/pp.605-618, 2013-01
  • Production of monodisperse fine dispersions by micro/nanochannel emulsification
    Kobayashi I.; MARCOS ANTONIO DAS NEVES; Ichikawa S.; Ku...
    Bionanotechnology: A revolution in biomedical sciences & human health/pp.542-556, 2013-01
  • Development of Microchannel Emulsification Technology for Monodispersed Soybean and Olive Oil-in-Water Emulsions
    Marcos A. Neves; 小林 功; 中嶋光敏
    2009-07
  • 抗酸化ナノ食品素材の製造. In: フードナノテクノロジー
    Marcos A. Neves; 中嶋光敏; 小林 功
    2009-08
  • Recent Developments in Oil Processing Towards Quality Improvement
    Neves; M. A. Kobayashi; I.; Subramanian; R.; Nakajima; M....
    2011-03
  • Formulation of Lipid Micro/ Nanodispersion Systems
    Kobayashi; I.; Ichikawa; S.; Neves; M. A.; Kuroiwa; T.; N...
    2011-01
会議発表等
  • Role of low-grade wheat flour as substrate for alcohol production by simultaneous saccharification and fermentation.
    Neves; M. A.; Shimizu; N.; Shiiba; K.; Kimura; T.; +MARCO...
    日本農業機械学会誌_日本農業機械学会_64_Supplement_607-608/2002-09
  • Production of alcohol by simultaneous saccharification and fermentation of low-grade wheat flour using different microorganisms
    Neves; M. A. Kimura; T.; Shimizu; N. Shiiba; K.; +MARCOS ...
    日本農業機械学会誌_日本農業機械学会_66_Suplement_119-120/2004-09
作品
  • 「日本の食はどう見える?」
    MARCOS ANTONIO DAS NEVES
  • 「北アフリカ乾燥地フィールド演習」チュニジア 2011年
    MARCOS ANTONIO DAS NEVES
担当授業科目
2017-10 -- 2018-02食資源工学特別研究II筑波大学
2017-04 -- 2017-08食資源工学特別研究II筑波大学
2017-10 -- 2018-03ライフイノベーション博士前期演習II秋筑波大学
2017-10 -- 2018-02食資源工学演習II筑波大学
2017-04 -- 2017-08食資源工学演習II筑波大学
2017-10 -- 2018-03ライフイノベーション博士前期研究II秋筑波大学
2017-10 -- 2018-02食資源工学講究II筑波大学
2017-04 -- 2017-08食資源工学講究II筑波大学
2017-04 -- 2017-09ライフイノベーション博士前期演習I春筑波大学
2017-04 -- 2017-07環境工学基礎実験筑波大学
授業以外の教育活動
2007-07 -- (現在)修論指導の協力筑波大学
2008-04 -- (現在)卒論指導の協力筑波大学
2009-12 -- 2010-09留学生受け入れとして 修論指導の協力学外
2011-01 -- (現在)修士論文の審査員
2011-01 -- (現在)JASSO長期研修生受け入れとして 研修指導の協力筑波大学
2007-04 -- (現在)インターンとして受け入れ 卒研指導の協力学外
一般講演
  • Optimization of Starch Liquefaction for Alcohol Production by Simultaneous Saccharification and Fermentation of Low-Grade Wheat Flour
    Neves; M. A.; Shimizu; N.; Shiiba; K.; Kimura; T.; +MARCO...
    第38回 農業機械学会 東北支部大会, 講演要旨集 B10, p. 48-49/2002-05-30
  • Production of Alcohol by Simultaneous Enzymatic Saccharification and Fermentation of Low-Grade Wheat Flour
    Neves; M. A.; Shiiba; K.; Shimizu; N. Kimura; T.; +MARCOS...
    日本食品工学会第3回(2002年度)年次大会, 講演要旨集 p. 82/2002-08-06
  • Role of Low-Grade Wheat Flour as Substrate for Alcohol Production by Simultaneous Saccharification and Fermentation.
    Neves; M. A.; Shimizu; N.; Shiiba; K.; Kimura; T.; +MARCO...
    第61回 農業機械学会年次大会, 講演要旨集 p. 607-608/2002-09-18
  • Ethanol Production from Hydrolyzed Low-Grade Wheat Flour Using Saccharomyces cerevisiae NBRC 2114
    Neves; M. A.; Shiiba; K.; Shimizu; N.; Kimura; T.; +MARCO...
    日本食品工学会第4回(2003年度)年次大会, 講演要旨集 p. 112/2003-08-06
  • Wheat By-products: Its Potential as Substrate for Ethanol Production
    Neves; M. A.; Kimura; T.; Shimizu; N. Shiiba; K.; +MARCOS...
    日本食品工学会第5回(2004年度)年次大会, 講演要旨集 p. 144/2004-08-03
  • Production of Alcohol by Simultaneous Enzymatic Saccharification and Fermentation of Low-Grade Wheat Flour Using Different Microorganisms
    Neves; M. A. Kimura; T.; Shimizu; N. Shiiba; K.; +MARCOS ...
    第63回 農業機械学会年次大会, 講演要旨集 2-29, p. 119-120/2004-09-23
  • Kinetics of Ethanol Production in Batch Fermentation Using Low-Grade Wheat Flour and Zymomonas mobilis
    Neves; M. A.; Shimizu; N.; Kimura; T.; Shiiba; K.; +MARCO...
    日本食品工学会第7回(2006年度)年次大会, 講演要旨集 1P1G-03, p. 72/2006-08-03
  • Production of Monodisperse O/W Emulsions Using Palm Oil by Microchannel Emulsification: Effect of Flow Rate on the Produced Droplet Size
    Neves; M. A.; Ribeiro; H. S.; Kobayashi; I.; Nakajima; M....
    日本食品工学会第8回(2007年度)年次大会, 講演要旨集 2A-2, p. 36/2007-08-02
  • Oxidative Deterioration of Fish Oil-in-Water Emulsions
    Neves; M. A.; Kobayashi; I.; Ribeiro; H. S.; Nakajima; M....
    日本農芸化学会2008年度大会/2008-03-28
  • Microchannel Emulsification: Development and Application to Food Industry
    Neves; M. A.; ; +MARCOS ANTONIO DAS NEVES
    日本人ブラジル移民100周年記念シンポジウム/2008-06-23
  • Size Reduction of Modified Starch Using Centrifugal Mill or Beads Mill
    Neves; M. A.; Kobayashi; I.; Dejmek; P.; Nakajima; M..; +...
    日本食品工学会第9回(2008年度)年次大会, 講演要旨集/2008-08-06
  • Controlled Generation of Uniform Fine Droplets Using Nano/Micro Channel Emulsification Devices
    Neves; M. A.; +MARCOS ANTONIO DAS NEVES
    Organizer: Prof. Du, Y-Z./2008-10-24
  • Effect of Droplet Size and Size Distribution on the Oxidative Stability of Fish Oil-in-Water Emulsions
    Neves M. A.; Kobayashi I.; Ribeiro H. S.; Nakajima M.
    化学工学第74回年会, 講演要旨集 Q118/2009-03-19
  • 浸漬型マイクロチャネル乳化装置の開発による単分散高濃度エマルションの作製
    真船治彦; Neves; M. A.; 小林功; 中嶋光敏; +MARCOS ANTONIO...
    日本食品工学会 第10回(2009年度)年次大会, 講演要旨集, P02, p. 102/2009-08-01
  • Oxidative Stability of O/W Nanoemulsions Prepared Using Oils of Low- and High-Melting Point
    Neves M. A.; Kobayashi I.; Nakajima M.
    日本食品工学会第10回(2009年度)年次大会, 講演要旨集 2A09, p. 51/2009-08-02
  • Size Reduction of Modified Starch Using Various Types of Mill
    Neves M. A.; Kobayashi I.; Dejmek P.; Nakajima M.
    化学工学会 第41回秋季大会, 講演要旨集 p. 805/2009-09-17
  • Advancements Towards Improvement of Oxidative Stability in O/W Nanoemulsions. 75th Annual Meeting,
    Neves M. A.; Kobayashi I.; Nakajima M.
    化学工学第75回年会, C119, CD-ROM/2010-03-18
  • Micro and nanostructures in foods
    Neves; M.A.; Nakajima M.; Aguilera J. M.; +MARCOS ANTONIO...
    ナノスケール科学の食品応用に関する国際シンポジウム, ICOFANS. 主催:食品工学会/2010-06-11
  • Recent Developments in Oil Processing Towards Quality Improvement
    Neves; M.A. Nakajima; M.; +MARCOS ANTONIO DAS NEVES
    Valorization of Argan: Perspective of Research Collaboration between Japan and Morocco. 日本学術振興会, Asia Africa Platform./2010-07-12
  • Formulation and Characterization of Menhaden Fish O/W Nanoemulsions with Low Oxidation Activity
    Neves M. A.; Kobayashi; I.; Nakajima; M.
    日本食品工学会第11回(2010年度)年次大会, 講演要旨集 2A06, p. 74/2010-08-04
  • サブマイクロン粒子を用いた粒度分布計の特性評価
    王政; Neves; M. A.; 小林功; 中嶋光敏; +MARCOS ANTONIO DA...
    日本食品工学会第11回(2010年度)年次大会, 講演要旨集 P28, p. 144/2010-08-05
  • Effect of Polyphenols on Oil in Water Emulsions
    Souilem S.; Neves; M. A.; Kobayashi; I.; Nakajima; M.; +M...
    日本食品工学会第11回(2010年度)年次大会, 講演要旨集 P21, p. 137/2010-08-05
  • Development of nanodispersions encapsulating lipophilic bioactives as novel delivery systems
    Neves; M. A.; Kobayashi; I.; Nakajima M.; +MARCOS ANTONIO...
    The 1st Japan-Morocco Symposium/2012-03-01
  • Hydrophobically modified starch: morphological characterization and evaluation of its emulsifying properties in O/W emulsions
    Neves M. A.; Dejmek P.; Kobayashi I.; Nakajima M.
    日本食品工学会第12回(2011年度)年次大会/2011-08-10
  • Characterization of modified starch and evaluation of its emulsifying properties in O/W emulsions
    Neves M. A.; Kobayashi I.; Dejmek P.; Nakajima M.
    化学工学第76回年会/2011-03-22
学協会等委員
2012-03 -- 2012-03「筑波大学フェア in モロッコ」
2012-08 -- 2012-08日本留学説明会 2012 ブラジル
2010-06 -- (現在)日本食品工学会ナノスケール科学の食品応用に関する国際シンポジウム

(最終更新日: 2016-06-29)