You are here

Ichikawa Sosaku

Affiliation
Faculty of Life and Environmental Sciences
Official title
Professor
Email
 
Phone
029-853-4627
Fax
029-853-4605
Research fields
Biofunction/Bioprocess
Catalyst/Resource chemical process
Food science
Nano/Microsystems
Research projects
栄養吸収の制御を目指した胃小腸消化シミュレーターによる固形食品の消化特性の解析2017 -- 2019市川 創作Japan Society for the Promotion of Science/Grant-in-Aid for Scientific Research(B)17,680,000Yen
マイクロギャップ法の開発による食品のin vitro胃消化挙動の微視的解析2014 -- 2015市川 創作Japan Society for the Promotion of Science/挑戦的萌芽研究3,900,000Yen
Reaction and Separation Processes using Self-Assembled Molecules -- (current)/
多糖被覆磁性ナノ粒子を担体とした固定化酵素によるキトサンオリゴ糖の生産     2006 -- 2007Japan Society of for the Promotion of Science/基盤研究(C)2,530,000Yen
脂質ベシクルを利用した生体適合性酵素マイクロリアクターの開発に関する基礎研究2003 -- (current)Japan Society of for the Promotion of Science/若手研究(B)2,900,000Yen
Academic background
-- 1989Tokyo University of Agriculture and Technology Faculty of Engineering 化学工学科
-- 1995The University of Tokyo Graduate School, Division of Engineering 化学生命工学
Degree
博士(工学)The University of Tokyo
Academic societies
1988 -- (current)THE SOCIETY OF CEMICAL ENGINEERS, JAPAN
-- (current)食品微細科学研究会
2003 -- (current)Chemical Society of Japan
2006 -- (current)JAPAN SOCIETY FOR FOOD ENGINEERING
1996 -- (current)The Society for Bioscience and Bioengineering, Japan
2003 -- (current)JAPAN SOCIETY FOR BIOSCIENCE, BIOTECHNOLOGY, AND AGROCHEMISTRY
1993 -- (current)THE MEMBRANE SOCIETY OF JAPAN
2011 -- (current)American Oil Chemists' Society
Honors & Awards
2008The Archer Daniels Midland award
1997日本膜学会研究奨励賞
1993化学工学会関東支部長賞
Articles
Books
  • ヒト胃消化シミュレーターを利用した食品の消化動態の観測
    市川 創作
    ヒト胃消化シミュレーターを利用した食品の消化動態の観測, pp.104-113, 2017-08
  • 電子顕微鏡技術による食品ナノスケール観察
    市川 創作; 行弘 文子
    食品素材のナノ加工を支える技術, pp.168-173, 2013-10
  • ナノ粒子分散系の光散乱計測
    市川 創作
    食品素材のナノ加工を支える技術, pp.151-159, 2013-10
  • ミセル,ベシクルの作製
    市川 創作; 黒岩 崇
    食品素材のナノ加工を支える技術, pp.17-28, 2013-10
  • ミセル,マイクロエマルション
    市川 創作
    油脂・脂質・界面活性剤ハンドブック, 丸善, pp.254-255, 2012-12
  • リポソーム
    市川 創作
    油脂・脂質・界面活性剤ハンドブック, pp.255-260, 2012-12
  • Formulation and Characterization of Nanodispersions Composed of Dietary Materials for the Delivery of Bioactive Substances
    Ichikawa Sosaku
    Bio-Nanotechnology: A Revolution in Food, Biomedical and Health Sciences, Blackwell Publishing Ltd., pp.519-530, 2013-01
  • Production of monodisperse fine dispersions by micro/nanochannel emulsification
    Kobayashi I.; MARCOS ANTONIO DAS NEVES; Ichikawa S.; Ku...
    Bionanotechnology: A revolution in biomedical sciences & human health, Wiley & Sons Inc., pp.542-556, 2013-01
  • Protein Transport Between Aqueous Phase and Micellar Organic Phase Using Self-Assembled Amphiphiles
    市川 創作
    Elsevier, 1992-01
  • 逆ミセル抽出法-逆ミセル抽出法はどこで力を発揮するか-
    市川 創作
    化学工業社, 1995-01
  • The Solubilization Behavior of Proteins and Application to The design of Reversed Micellar Extraction
    市川 創作
    Melbourne University Publishing Ltd., 1996-01
  • Effect of Hydrophobicity and Sequence of Oligopeptide on Extraction Equilibrium Using Reversed Micelles
    市川 創作
    Melbourne University Publishing Ltd., 1996-01
  • 逆ミセルを利用したアミノ酸・ペプチド・タンパク質の抽出分離
    市川 創作
    フジテクノシステム, 1996-01
  • Preparation of Lipid Modified Lipase for Interesterification and Hydrolysis of Oils
    市川 創作
    Tsinghua University Press, 1997-01
  • Interesterification of Triglycerides by Various Surfactant-Modified Lipases
    市川 創作
    Tsinghua University Press, 1997-01
  • シクロデキストリンを導入した逆ミセルによるアミラーゼの抽出分離
    市川 創作
    化学工業社, 1997-01
  • Recent Advances in Reversed Micellar Techniques for Bioseparation
    市川 創作;
    Elsevier Science B.V., 2000-01
  • The fabrication and application of enzyme-containing vesicles in "Bottom-up nanofabrication: Volume 2 Supramolecules-II"
    P. Walde; S. Ichikawa; M. Yoshimoto
    American Scientific Publishers, 2009-01
  • Preparation characteristics of giant vesicles with controlled size and high entrapment efficiency using monodisperse water-in-oil emulsions in "Emulsion Science and Technology"
    T. Kuroiwa; M. Nakajima; K. Uemura; S. Sato; S. Mukataka;...
    Wiley-VCH, 2009-05
  • 食品ナノスケール観察のための透過型電子顕微鏡技術(書名 フードナノテクノロジー)
    市川 創作; 行弘 文子 (中嶋光敏; 杉山滋 監修)
    シーエムシー出版, 2009-09
  • ナノスケール食品素材の作製と特性評価(書名 フードナノテクノロジー)
    市川 創作 (中嶋光敏 杉山滋 監修)
    シーエムシー出版, 2009-09
  • リポソームを利用したマイクロバイオリアクションシステム (書名 酵素利用技術体系)
    市川 創作; 黒岩 崇 (小宮山 眞 監修)
    エヌ・ティー・エス, 2010-04
  • Formulation of lipid micro/nanodispersion systems in "Lipids in nanotechnology"
    I. Kobayashi; S. Ichikawa; M.A. das Neves; T. Kuroiwa; M....
    American Oil Chemists' Society, 2011-10
  • 消化管内流動現象のシミュレーション(書名 進化する食品テクスチャー研究)
    小林 功; 神津 博幸; 市川 創作(山野 善正 監修)
    エヌ・ティー・エス, 2011-12
Conference, etc.
  • Continuous biocrude production from native microalgal biomass using a bench-scale tubular reactor
    Ichikawa Sosaku; Jain Ankit; Matsumoto Satoshi; Aramaki T...
    2nd International Conference on Bioresource Technology for Bioenergy, Bioproducts & Environmental Sustainability/2018-09-16--2018-09-19
  • Biocrude production by continuous hydrothermal liquefaction of native microalgae from Minamisoma, Fukushima prefecture, Japan
    Ichikawa Sosaku; 野口; 渡邉; 中嶋; 荒巻 徹; Jain Ankit; ...
    The 8th International Conference on Algal Biomass, Biofuels and Bioproducts/2018-06-11--2018-06-13
  • Bench scale dewatering of native microalgae by centrifugation, flocculation and filtration
    Ichikawa Sosaku; 野口; 渡邉; 中嶋; 荒巻 徹
    The 8th International Conference on Algal Biomass, Biofuels and Bioproducts/2018-06-11--2018-06-13
  • P-22 Continuous Production of Biocrude by Hydrothermal Liquefaction of Native Microalgae
    郷原 巧; JAIN Ankit; 松本 悟志; 荒巻 徹; 伊藤 順子; 渡邉 ...
    第 14回バイオマス科学会議/2019-01
  • リン脂質/コレステロール/長鎖脂肪酸の混合脂質系で発現する非ラメラ構造の解析
    家才子 翔平; 黒岩 崇; 端山 琢人; 市川 創作; 金澤 昭彦
    日本膜学会第39年会/2017-05-26--2017-05-27
  • Effect of steroid derivatives on liposome membrane structure
    森本 和寿; 林 啓太; 市川 創作; 中村 秀美
    日本膜学会第39年会/2017-05-26--2017-05-27
  • Evaluation of vesicle-encapsulation efficiency inside multicompartment giant vesicles
    橋本 英太; 市川 創作
    日本膜学会第39年会/2017-05-26--2017-05-27
  • ヒト胃消化シミュレーターによる食品の消化特性評価
    市川 創作
    第4回コロイド実用技術講座 /2016-12-13--2016-12-14
  • 脂質被覆氷滴水和法によるマルチコンパートメント型ジャイアントベシクルの作製とこれを利用した細胞類似型酵素反応系の構築
    橋本 英太; 大園 健太; 西田 由香里; 市川 創作
    第22回流動化・粒子プロセッシングシンポジウム/2016-12-08--2016-12-09
  • 静電積層法を用いた食品エマルション油滴の高分子多層被覆による安定性制御
    伊藤 佑希; 近藤 孝則; 森元 郁枝; 佐藤 誠吾; 市川 創作
    第22回流動化・粒子プロセッシングシンポジウム/2016-12-08--2016-12-09
  • Efficient entrapment of hydrophilic molecule in lipid vesicles prepared by multiple emulsion method: Effect of surfactant type on the entrapment yield
    Ossai Emmanuel C.; Terasawa Junki; Horikoshi Kaname; Kuro...
    The 10th Conference of Aseanian Membrane Society (AMS10)/2016-07-27--2016-07-29
  • ヒト胃消化シミュレーターを利用したゲル状食品の消化挙動の観察・評価
    市川 創作; 神津 博幸; 王 在天; 中田 友輝; Marcos A. Ne...
    第39回日本バイオレオロジー学会年会/2016-06-18--2016-06-19
  • ジアシルグリセロールをゲル化剤としたオルガノゲルの作製と特性評価
    中森 梨緒; 國府田 悦男; 市川 創作
    分離技術会年会2016/2016-05-27--2016-05-28
  • ナノ/マイクロサイズに制御された高効率物質内包ベシクル作製法の開発
    市川 創作
    分離技術会年会2016/2016-05-27--2016-05-28
  • Efficient entrapment of water-soluble molecule in lipid vesicles prepared by multiple emulsion method
    Ossai Emmanuel C.; Terasawa Junki; Kanazawa Akihiko; Kuro...
    分離技術会年会2016/2016-05-27--2016-05-28
  • エマルション・リポソーム設計と摂食
    市川 創作
    第27回食品ハイドロコロイドシンポジウム/2016-05-13
  • 親水・親油性物質を高効率で共担持したベシクルの分散および物質保持性能の評価
    鈴木 亮彦; 黒岩 崇; 市川 創作; 金澤 昭彦
    日本膜学界第38年会/2016-05-10--2016-05-11
  • 親水性物質を高効率で内包した脂質ベシクルの物質内包特性と保存安定性
    鈴木 亮彦; 堀越 要; 黒岩 崇; 市川 創作; 金澤 昭彦
    日本食品工学会第17回(2016年度)年次大会/2016-08-04--2016-08-05
  • 食品高分子を用いて多層被覆したエマルション油滴の物理・化学的安定性
    近藤 孝則; 伊藤 佑希; 佐藤 誠吾; 市川 創作
    日本食品工学会第17回(2016年度)年次大会/2016-08-04--2016-08-05
  • 胃消化シミュレーターを用いた豆腐のタンパク質消化に対する酵素ペプシンの影響評価
    鬼柳 裕介; 神津 博幸; 小林 功; 市川 創作
    日本食品工学会第17回(2016年度)年次大会/2016-08-04--2016-08-05
  • カロテノイドエステルの脂質ベシクルによる水溶液への分散化
    加藤 雄也; 篠崎 弘明; 大倉 哲也; 佐藤 誠吾; 市川 創作
    日本食品工学会第17回(2016年度)年次大会/2016-08-04--2016-08-05
  • 食品タンパク質を被覆材としたエマルション油滴の多層被覆とその消化特性の評価
    伊藤 佑希; 近藤 孝則; 佐藤 誠吾; 市川 創作
    日本食品工学会第17回(2016年度)年次大会/2016-08-06
  • Mechanism of surfactant effect on the vesicle preparation using multiple emulsions
    Ossai Emmanuel C.; Terasawa Junki; Kanazawa Akihiko; Kuro...
    日本食品工学会第17回(2016年度)年次大会/2016-08-04--2016-08-05
  • 土着微細藻類の水熱液化処理によるバイオクルード生産における物質収支
    荒巻 徹; 松本 悟志; Ankit Jain; 渡邉 信; 野口 良造; 中嶋 ...
    化学工学会第82年会/2017-03-06--2017-03-08
  • 連続型ヒト胃消化シミュレーターによる液状胃内容物の混合特性の解析
    神津博幸; 小林 功; 植村邦彦; 礒田博子; 市川 創作
    化学工学会 第48回秋季大会/2016-09-06--2016-09-08
Intellectural property rights
  • 並列反応用懸濁液、ゲルビーズ、並列反応方法 およびスクリーニング方法
    市川 創作; 児玉 康平; 杉浦 慎治; 佐藤 琢; 金森 敏幸
  • ベシクルの製造方法、この製造方法によって得られるベシクル、ベシクルの製造に用いられる凍結粒子の製造方法
    Ichikawa Sosaku
  • 胃モデル装置
    市川 創作; 神津 博幸; 中田 友輝; 小林 功; 植村 邦彦
  • ベシクルの製造方法、この製造方法によって得られるベシクルおよびベシクルを製造するためのW/O/Wエマルション
    市川 創作・黒岩 崇
  • ナノサイズの一次乳化物を利用する二段階乳化によるリポソーム製造法
    元杭 康之・和田 武志・磯田 武寿・市川 創作・黒岩 崇; ...
  • Method for producing vesicles, vesicle obtained by the production method, and W/O/W emulsion for producing vesicle
    市川創作・黒岩 崇
  • ナノサイズの一次乳化物を利用する二段階乳化によるリポソーム製造方法
    元杭康之・和田武志・磯田武寿・市川創作・黒岩 崇; +市川 創作
  • 7.高分子電解質複合体およびその製造方法
    市川 創作・岩本 悟・渡辺 純・中嶋 光敏
  • 並列反応用懸濁液、並列反応方法およびスクリーニング方法
    市川 創作・佐伯 大輔・杉浦 慎治・金森 敏幸
  • 並列反応用懸濁液、並列反応方法およびスクリーニング方法
    市川 創作・山本 達之・佐伯 大輔・杉浦 慎治・金森 敏幸
  • 逆ミセルによる可溶化方法及び抽出方法
    市川 創作
  • 寒天を担体とした安定な固定化キトサナーゼ
    市川 創作
  • キトサンオリゴ糖の製造方法
    市川 創作
  • 機能性エマルション
    市川 創作
  • 活性化リパーゼの製造方法および活性化リパーゼを用いた油脂
    市川 創作
  • 活性化酵素の不活性化方法
    市川 創作
Teaching
2019-10 -- 2020-02Special Research Work IUniversity of Tsukuba.
2019-04 -- 2019-08Special Research Work IUniversity of Tsukuba.
2019-10 -- 2020-02Special Research Seminar IISUniversity of Tsukuba.
2019-04 -- 2019-08Special Research Seminar IISUniversity of Tsukuba.
2019-10 -- 2020-02Special Research Work IISUniversity of Tsukuba.
2019-04 -- 2019-08Special Research Work IISUniversity of Tsukuba.
2019-10 -- 2019-11Introduction to Food ScienceUniversity of Tsukuba.
2019-10 -- 2020-03Life Science Innovation Doctor's Special Seminar I FallUniversity of Tsukuba.
2019-04 -- 2019-09Life Science Innovation Master's Special Research I SpringUniversity of Tsukuba.
2019-04 -- 2019-08Specialized Laboratory in Applied Biological ChemistryUniversity of Tsukuba.
Other educational activities
2010-03 -- 2010-03スーパーサイエンスハイスクール化学実験講座「酵素を利用した有用物質の生産技術」University of Tsukuba.
Talks
  • Development of Food Processing and Characterization Technologies
    Marcos A. Neves; Nakajima Mitsutoshi; Sosaku Ichikawa; Ku...
    International Food Machinery & Technology Exhibition (FOOMA JAPAN) 2017/2017-06-13--2017-06-16
  • 分子の相互作用を利用した脂質分散系キャリアの作製
    市川 創作
    日本油化学会2012年若手の会サマースクール/2012-08-01--2012-08-02
  • Development of high-functional foods using advancedprocessing technology
    Neves M. A.; Ichikawa S.; Nakajima M.; Uemura K.; Kobayas...
    FOOMA JAPAN 2012/2012-06-05--2012-06-08
  • 食品素材の分子および表面間相互作用を利用した微細分散系の作製
    市川 創作
    オレオナノサイエンスシンポジウム2011/2011-11-24
  • 半透性マイクロカプセルを反応場とした無細胞タンパク質合成システムの開発
    佐伯大輔・杉浦慎治・金森敏幸・佐藤誠吾・市川創作; +市川 創作
    第24回化学とマイクロシステム研究会/2011-11-17
  • ゲルビーズ分散型マイクロリアクションシステムによるPCRと無細胞タンパク合成の二段階反応
    山本達之・佐伯 大輔・杉浦 慎治・金森 敏幸・佐藤 誠吾・...
    第24回化学とマイクロシステム研究会/2011-11-17
  • Lipid Vesicles with Controlled Size and High Entrapment Efficiency Prepared by Using Multiple Emulsions
    Takashi KUROIWA; Yuya OHTSUKA; Seigo SATO; Sosaku ICHIKAWA
    The 9th International Conference on Separation Science and Technology/2011-11-04
  • Flow Cytometric Analysis and Sorting of Giant Vesicles Prepared by lipid-Coated Ice Droplet Hydration Method
    Yukari NISHITA; Hiroyuki KOBAYASHI; Takashi KUROIWA; Seig...
    The 9th International Conference on Separation Science and Technology/2011-11-04
  • Microcompartmentalized cell-free protein synthesis from single molecule template DNA using semi-permeable alginate microcapsules
    D. Saeki; S. Sugiura; T. Kanamori; S. Sato; S. Ichikawa
    The 15th International Conference on Miniaturized Systems for Chemistry and Life Sciences/2011-10-05
  • Compartmentalized multi-step microscale biochemical reaction in suspension of agarose microbeads
    T. Yamamoto1; D. Saeki1; S. Sugiura; T. Kanamori; S. Sato...
    The 15th International Conference on Miniaturized Systems for Chemistry and Life Sciences/2011-10-04
  • 多相エマルションを基材としたサイズ制御可能な高内包率脂質ベシクルの作製法
    大塚 祐哉・黒岩 崇・佐藤 誠吾・市川 創作; +市川 創作
    化学工学会 第43回秋季大会/2011-09-15
  • 多段階生化学反応の超並列化のためのゲルビーズ分散型マイクロリアクションシステム
    山本達之・佐伯大輔・杉浦慎治・金森敏幸・佐藤誠吾・市川創...
    化学工学会 第43回秋季大会/2011-09-14
  • マイクロチャネル多相乳化における液滴形成と物質内包挙動に対する水溶性高分子の影響
    黒岩 崇; 小林 功; 植村邦彦; 市川創作
    化学工学会 第43回秋季大会/2011-09-15
  • 胃モデル装置およびPIV を用いたぜん動運動に誘起される内容物の流動解析
    神津博幸・小林 功・中嶋光敏・植村邦彦・佐藤誠吾・市川創作...
    日本食品科学工学会第58回大会/2011-09-11
  • ぜん動運動を模擬した胃モデル装置による固液二相系内容物の流動解析
    市川 創作・神津 博幸・小林 功・中嶋 光敏・植村 邦彦・...
    日本食品工学会第12回(2011年)年次大会/2011-08-06
  • フラボノイドの脂質ベシクルへの分配と安定化効果
    大泉 祐樹・池山 明日香・喜久川 真記・渡辺 純・佐藤 誠...
    日本食品工学会第12回(2011年)年次大会/2011-08-05
  • 食品タンパク質の脂質ベシクルへの内包化による消化特性の変化
    大山 香・峯 仁美・佐藤 誠吾・渡辺 純・市川 創作; +市...
    日本食品工学会第12回(2011年)年次大会/2011-08-05
  • 食品加工分野におけるナノ/マイクロテクノロジー
    市川 創作・Marcos A. Das NEVES・中嶋 光敏・植村 邦彦・...
    国際食品工業展/2011-06-10
  • 胃モデルを用いた食品の消化挙動の評価
    市川 創作
    第25回動物細胞工学シンポジウム/2011-05-30
  • 脂質被覆氷滴水和法により作製したジャイアントベシクルのフローサイトメーターによる個別評価と分取
    小林 裕幸・黒岩 崇・佐藤 誠吾・市川 創作; +市川 創作
    日本膜学会第33年会/2011-05-12
  • Lipid Vesicles with High Entrapment Efficiency Prepared by Using Emulsions
    Sosaku Ichikawa
    The 102nd American Oil Chemists' Society Annual Meeting/2011-05-03
  • ぜん動運動を模擬した胃モデルによる内容物の流動現象の解析
    神津 博幸・小林 功・中嶋 光敏・植村 邦彦・佐藤 誠吾・...
    日本農芸化学会2011年度大会/2011-03-01
  • フラボノイドに対する脂質ベシクルの安定化効果
    大泉 祐樹・池山 明日香・喜久川 真記・渡辺 純・佐藤 誠吾・...
    日本農芸化学会2011年度大会/2011-03-01
  • 加圧溶解法による定常的に安定なマイクロバブル作製の条件検討
    福地 光平・川村 公人・佐藤 誠吾・市川 創作; +市川 創作
    日本農芸化学会2011年度大会/2011-03-01
  • 高分子乳化剤を利用したマイクロチャネル乳化によるW/O/Wエマルションの作製特性
    黒岩 崇・小林 功・植村 邦彦・市川 創作; +市川 創作
    化学工学会 第76年会/2011-03-01
Professional activities
2008 -- (current)食品微細科学研究会幹事
University Management
2018-04 -- (current)生物資源科学専攻専攻長

(Last updated: 2019-07-02)