Kokawa Mito
- Affiliation
- Faculty of Life and Environmental Sciences
- Official title
- Assistant Professor
- URL
- =.2.$:$O0,72O.(FUQ8O768.8%$O$&O-3
- Office
- 農産食品加工研究室, F401(居室), G101, G507(実験室)
- Phone
- 029-853-4659
- Fax
- 029-853-4659
- Research fields
Agricultural environmental engineering/Agricultural information engineering - Research keywords
Fluorescence fingerprint, Excitation Emission Matrix イメージング 米の加工 分光学 - Research projects
食品・バイオマスの空間的局在を利用したスペクトル分解と非破壊分析への応用 2021-04 -- 2024-03 粉川美踏 Japan Society of for the Promotion of Science/日本学術振興会/科研費 基盤研究(B) 19,744,000Yen Non-destructive analysis of agricultural products and foods using laser scattering 2021-04 -- 2022-03 粉川美踏 つくば産学連携強化プロジェクト/ 2,000,000Yen 食べる時に香る〜湿式微粉砕によるスパイスの香り放出制御技術の開発〜 2021-04 -- 2022-03 粉川美踏 公益財団法人 サッポロ生物科学振興財団/ 700,000Yen 農産物に対する高度ポストハーベスト技術の開発 -- (current) 粉川美踏 一般社団法人 食感性コミュニケーションズ/ 800,000Yen 散乱特性とスペクトロミクスによる食品の熟成モニタリング手法の開発 2017-04 -- 2020-03 粉川美踏 Japan Society for the Promotion of Science/Grant-in-Aid for Young Scientists(B) 4,290,000Yen 生産・加工空間におけるストレス操作によるカンキツ成分制御法の確立 2017-04 -- 2020-03 北村豊 Japan Society of for the Promotion of Science/Grant in Aid for Scientific Research (B) 16,770,000Yen 蛍光指紋イメージングによる米ゲル含有パン生地の物性と膨化機構の解明 2016-04 -- 2019-03 杉山純一 Japan Society of for the Promotion of Science/Grant in Aid for Scientific Research (B) 17,160,000Yen スペクトロミクス手法による農産物の発酵工程のモニタリング 2016-04 -- 2017-03 粉川美踏 農業施設学会/農業施設学会助成金 250,000Yen スペクトロミクスによる食品の鮮度・熟成モニタリング 2014-04 -- 2017-03 粉川美踏 Japan Society of for the Promotion of Science/Grant-in-Aid for JSPS Fellows - Career history
2015-11 -- (current) 筑波大学生命環境系助教 2014-04 -- 2015-10 National Agriculture and Food Research Organization, National Food Research InstituteAnalytical Science DivisionJSPS research fellow (PD) - Academic background
2004-04 -- 2009-03 The University of Tokyo 2009-04 -- 2014-03 The University of Tokyo Graduate School of Agricultural and Life Sciences - Degree
2014-04 博士(農学) The University of Tokyo - Academic societies
2021-04 -- (current) The Japanese Society of Agricultural Machinery and Food Engineers 2009-04 -- (current) JAPAN SOCIETY FOR FOOD ENGINEERING 2009-04 -- (current) JAPANESE SOCIETY FOR FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY 2016-04 -- (current) 農業施設学会 - Honors & Awards
2021-08 日本食品科学工学会第68回年次大会 International Poster Award 2021-02 2021年農業施設学会学生・若手研究発表会 優秀賞 2021-02 2021年農業施設学会学生・若手研究発表会 優秀賞 2020-09 2020年農業施設学会秋季学生・若手研究発表会 優秀賞 2020-09 2020年農業施設学会秋季学生・若手研究発表会 優秀賞 2018-08 日本食品工学会 優秀口頭発表賞 - Articles
- 湿式微粉砕と噴霧乾燥による果実未利用部位の可食化
粉川 美踏; 北村 豊
冷凍, 2022-01 - Impact of micro wet milling process on pomegranate peel phenolics extraction using multi-response optimization
Amini Rasool Khan; Kitamura Yutaka; Islam Md Zohurul; ...
JOURNAL OF FOOD MEASUREMENT AND CHARACTERIZATION/15(3)/pp.2865-2876, 2021-06 - Effects of Apple Juice Manufacturing Processes on Procyanidin Concentration and Nondestructive Analysis by Fluorescence Fingerprint
Okino Seiya; Kokawa Mito; Md. Zohurul Islam; Kitamura Yu...
FOOD AND BIOPROCESS TECHNOLOGY/14(4)/pp.692-701, 2021-04 - Effect of micro wet milling process on particle sizes, antioxidants, organic acids, and specific phenolic compounds of whole sea buckthorn (Hippophae rhamnoides L.) juices
Ulziibat Odgerel; Md. Zohurul Islam; Kitamura Yutaka; Kok...
JOURNAL OF FOOD PROCESSING AND PRESERVATION/45(6), 2021-03 - Establishment of a cultivation method for sprouted brown rice and elucidation of its functional food characteristics
Sukegawa Hiroko; Kokawa Mito; Kitamura Yutaka
Food Science and Technology Research/27(3)/pp.341-349, 2021-08 - Evaluation of spice and herb as phyto-derived selective modulators of human retinaldehyde dehydrogenases using a simple in vitro method
Bui Thi Bao Chau; Nosaki Shohei; Kokawa Mito; Xu Yuqun; K...
Bioscience reports/41(5), 2021-05 - Quantitative and Qualitative Evaluation of Fatty Acids in Coffee Oil and Coffee Residue
Koshima Yuri; Kitamura Yutaka; Islam M.Z.; Kokawa Mito
Food Science and Technology Research/26(4)/pp.545-552, 2020 - Micro wet milling and spray drying of whole mandarin powder and its characterization
Islam Md Zohurul; Ayami Ono; Kitamura Yutaka; Kokawa ...
JOURNAL OF FOOD MEASUREMENT AND CHARACTERIZATION/Epub, 2020-10 - Processing of green tea pastes by micro wet milling system: Influences on physicochemical and functional properties
Islam Md Zohurul; Yutaka Kitamura; Kokawa Mito; Fujii Sh...
INNOVATIVE FOOD SCIENCE & EMERGING TECHNOLOGIES/64, 2020-08 - Estimation of 'Hass' Avocado (Persea americana Mill.) Ripeness by Fluorescence Fingerprint Measurement
Kokawa Mito; Hashimoto Azusa; Li Xinyue; Tsuta Mizuki...
FOOD ANALYTICAL METHODS/13(4)/pp.892-901, 2020-04 - Nondestructive Evaluation of Wet Aged Beef by Novel Electrical Indexes: A Preliminary Study
Ihara Shinobu; Islam Md Zohurul; Kitamura Yutaka; Kokawa ...
Foods (Basel, Switzerland)/8(8), 2019-08 - Utilization of Fermented Rice Milk as a Novel Coagulant for Development of Paneer (Soft Cheese)
Amini Rasool Khan; Islam Md Zohurul; Kitamura Yutaka; Kok...
Foods (Basel, Switzerland)/8(8), 2019-08 - 近紫外から近赤外の光を用いた食品の非破壊評価:身近な光による食品の「おいしさ」評価
粉川 美踏
KAGAKU TO SEIBUTSU/57(2)/pp.78-79, 2019 - Effects of micro wet milling on bioaccessibility of phosphatidic acid and lysophosphatidic acid in komatsuna during in vitro digestion
Li Xinyue; Kokawa Mito; Afroz Sheuli; Tanaka Tamotsu; Kit...
FOOD RESEARCH INTERNATIONAL/121/pp.926-932, 2019-07 - Predicting sensory evaluation indices of Cheddar cheese texture by fluorescence fingerprint measurement coupled with an optical fibre
Chiba Akira; Kokawa Mito; Tsuta Mizuki; Todoriki Setsuko
INTERNATIONAL DAIRY JOURNAL/91/pp.129-136, 2019-04 - Manufacturing Condition Effects on Dynamic Viscoelastic Properties of High-amylose Rice Gel by High-speed Shear Treatment
Mario Shibata; Junichi Sugiyama; Fujita Kaori; Kokawa Mi...
Food Science and Technology Research/24(4)/pp.739-746, 2018-03 - Classification of 1-methylcyclopropene treated apples by fluorescence fingerprint using partial least squares discriminant analysis with stepwise selectivity ratio variable selection method
Trivittayasil Vipavee; Tsuta Mizuki; Kasai Satoshi; Ma...
CHEMOMETRICS AND INTELLIGENT LABORATORY SYSTEMS/175/pp.30-36, 2018-04 - Development and Characterization of Gluten-free Bread Using Rice Gel and Rice Flour
中野 明日香; 粉川 美踏; 北村 豊
JOURNAL OF THE JAPANESE SOCIETY FOR FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY - Nippon Shokuhin Kagaku Kogaku Kaishi/65(3)/pp.124-129, 2018 - Evolution of the bulk optical properties of bovine muscles during wet aging
Van Beers Robbe; Kokawa Mito; Aernouts Ben; Watté Rod...
Meat science/136/pp.50-58, 2017-10 - Formation of Phosphatidic Acid in Japanese Mustard Spinach (Komatsuna) during the Milling Process
Li Xinyue; Kokawa Mito; Kitamura Yutaka
Food Science and Technology Research/23(4)/pp.517-523, 2017-07 - Influence of micro wet milling parameters on the processing of Komatsuna (Brassica rapa var. perviridis) juice with rich phosphatidic acid
Li Linyue; Kokawa Mito; Kitamura Yutaka
JOURNAL OF FOOD ENGINEERING/217/pp.50-57, 2018 - Effect of gum arabic-modified alginate on physicochemical properties, release kinetics, and storage stability of liquid-core hydrogel beads
Tsai Fu-Hsuan; Kitamura Yutaka; Kokawa Mito
Carbohydrate polymers/174/pp.1069-1077, 2017-10 - 米から作る新しい食品~グルテンフリー米ゲルパンと乳酸発酵ライスミルク~
北村 豊; 粉川美踏
製パン工業/46(7)/pp.3-6, 2017-07 - Fiber optics fluorescence fingerprint measurement for aerobic plate count prediction on sliced beef surface
Dheni Mita Mala; Masatoshi Yoshimura; Susumu Kawasaki; Mi...
LWT - Food Science and Technology/68/pp.14-20, 2016-05 - Degradation Kinetics and Storage Stability of Vacuum Spray-Dried Micro Wet-Milled Orange Juice (Citrus unshiu) Powder
Islam M. Z.; Kitamura Yutaka; Kokawa Mito; Monalisa K.
FOOD AND BIOPROCESS TECHNOLOGY/10(6)/pp.1002-1014, 2017-06 - more...
- 湿式微粉砕と噴霧乾燥による果実未利用部位の可食化
- Conference, etc.
- Non-destructive measurement for food quality- If we had a“Deliciousness Detection machine” -
Kokawa Mito
令和3(2021)年度つくば学生研究交流会/2022-02-24--2022-02-24 - Effects of Micro-Wet Milling and Drying Conditions on Germinated Brown Rice Powder Quality
Tra Tran; 粉川 美踏; 北村 豊
2022年農業施設学会学生・若手研究発表会/2022-02-19--2022-02-19 - エクストルーダーを用いたエンドウ・緑豆の肉代替加工
金丸 開皇; 北村 豊; 粉川 美踏
2022年農業施設学会学生・若手研究発表会/2022-02-19--2022-02-19 - 香料素材の乾式粉砕による全粉末化
宇佐美 都和子; 北村 豊; 粉川 美踏
2022年農業施設学会学生・若手研究発表会/2022-02-19--2022-02-19 - 摘果完熟温州ミカンと摘果温州ミカンの噴霧乾燥における粉末化収率の向上
石田 恭平; 北村 豊; 粉川 美踏
2022年農業施設学会学生・若手研究発表会/2022-02-19--2022-02-19 - Partial and Total Replacement of Meat by Plant Based Protein in Pork Sausage
Sakura Lauhoff; 北村 豊; 粉川 美踏
2022年農業施設学会学生・若手研究発表会/2022-02-19--2022-02-19 - 顕微ラマン分光法を用いた微量成分計測法の開発
近藤 沙樹; 粉川 美踏; 北村 豊
2022年農業施設学会学生・若手研究発表会/2022-02-19--2022-02-19 - パーボイルドライス製法を用いた単粒アルファ米製造方法の検討
絹笠 真子; 北村 豊; 粉川 美踏
2022年農業施設学会学生・若手研究発表会/2022-02-19--2022-02-19 - レーザー散乱法を用いたりんご果実のテクスチャー推定
飯田 大希; 粉川 美踏; 北村 豊
2022年農業施設学会学生・若手研究発表会/2022-02-19--2022-02-19 - 発酵条件を変化させた玄米ペーストパンの物性
粉川 美踏; 江原綾子; 北村豊
日本食品科学工学会第68回年次大会/2021-08-26--2021-08-28 - エクストルーダーを用いた豆類の肉代替加工
金丸 開皇; 北村豊; 粉川 美踏
関東農業食料工学会第57回年次報告/2021-08-07--2021-08-07 - アルファ米の粒径や注水温度が米飯への復元に及ぼす影響
絹笠 真子; 北村豊; 粉川 美踏
日本災害食学会2021年度学術大会/2021-08-21--2021-08-21 - 湿式石臼粉砕で加工した緑茶ペーストの品質変化
Kitamura Yutaka; 高橋 朋也; Kokawa Mito; 藤井 信哉
日本食品科学工学会第68回年次大会/2021-08-26--2021-08-28 - 石臼湿式粉砕を用いた同時粉砕抽出法による植物エキスの生成
吉崎 唯香; Kitamura Yutaka; Kokawa Mito
日本食品科学工学会第68回年次大会/2021-08-26--2021-08-28 - Rapid Evaluation of Wine Quality Using Excitation-Emission-Matrix: Case Example with Botrytized Wine
Ye Danan; Kokawa Mito; Kitamura Yutaka
第79回農業食料工学会年次大会/2021-09-13--2021-09-15 - 空間的スペクトル分解法を用いた食品成分分析手法
山下 剛史; Kokawa Mito; Kitamura Yutaka
第79回農業食料工学会年次大会/2021-09-13--2021-09-15 - 微酸性電解水ミストがカット野菜の品質や貯蔵寿命に与える影響
中山 大地; Kitamura Yutaka; Kokawa Mito
2021年度農業施設学会大会/2021-09-21--2021-09-22 - ミルクコーヒーのフレーバーホイールの開発
畠山 慎一郎; 河口 俊儀; 山口 拓也; 吉原 大翔; 秋山 正行; 高橋 加奈; 小泉 玲子; 武田 安弘; ...
日本食品科学工学会第68回年次大会/2021-08-26--2021-08-28 - レーザー散乱を利用したチェダーチーズの熟成過程における硬さの推定
安慶名 夏鈴; Kokawa Mito; Kitamura Yutaka
日本食品科学工学会第68回年次大会/2021-08-26--2021-08-28 - Simultaneous Milling and Extraction Process (SMEP) as a new simple extraction for spices
Chau Bui Thi Bao; Kokawa Mito; Kitamura Yutaka
日本食品科学工学会第68回年次大会/2021-08-26--2021-08-28 - Simultaneous Milling and Extraction (SME) by wet-milling: a preliminary study on simple extraction of selected spices
Chau Bui Thi Bao; Kokawa Mito; Kitamura Yutaka
日本食品工学会第22回(2021年度)年次大会/2021-09-07--2021-09-08 - Analytical Method for Food Components using Spatially Factorized Spectroscopy
粉川 美踏
一社)農業食料工学会シンポジウム「第26回テクノフェスタ」/2021-12-10--2021-12-10 - 機能性と官能性を両立するブルーベリーワイン加工法の確立
Zhu Jing; 北村豊; 粉川 美踏
2021年農業施設学会 学生・若手研究発表会/2021-02-24--2021-02-24 - Processing Characteristics of Orange Juice Processing Byproduct by Micro Wet Milling and Spray Drying
Wang Qianyu; 北村豊; 粉川 美踏
2021年農業施設学会 学生・若手研究発表会/2021-02-24--2021-02-24 - ダイズの粉砕が納豆菌の発酵に与える影響
金丸開皇; 粉川 美踏; 北村豊
2021年農業施設学会 学生・若手研究発表会/2021-02-24--2021-02-24 - more...
- Non-destructive measurement for food quality- If we had a“Deliciousness Detection machine” -
- Intellectural property rights
- 成分分析方法、成分分析装置、および、プログラム
杉山 純一; 蔦 瑞樹; 粉川 美踏 - 加熱履歴推定方法、加熱履歴推定装置、プログラム、および、製造方法
蔦 瑞樹; 杉山 純一; 粉川 美踏; 西 孝太郎; 芦田 祐子 - 食品用改質剤及びその製造方法
杉山純一; 蔦瑞樹; 粉川 美踏; 北條健一 - イネ発芽体,イネ発芽体の栽培方法,およびイネ発芽体の栽培装置
粉川 美踏; 北村豊; 助川宏子 - チーズの熟成度指標推定方法、チーズの熟成度指標推定装置、コンピュータが実行可能なプログラム、及びプロセスチーズの製造方法
杉山 純一; 蔦 瑞樹; 粉川 美踏; 小石原 洋; 水野 礼; 千葉 啓; 池上 翔馬 - 食品用天然添加材及びその用途
杉山 純一; 蔦 瑞樹; 富田 かおり; 柴田 真理朗; 粉川 美踏; 平野 由香里; 吉岡 久雄 - 加工食品素材又は加工食品の製造方法
杉山 純一; 蔦 瑞樹; 富田 かおり; 柴田 真理朗; 粉川 美踏; 平野 由香里 - 成分分布分析方法および成分分布分析装置
杉山 純一; 蔦 瑞樹; 粉川 美踏
- 成分分析方法、成分分析装置、および、プログラム
- Teaching
2021-10 -- 2022-02 Food System Seminar C University of Tsukuba. 2021-04 -- 2021-08 Food System Seminar C University of Tsukuba. 2021-04 -- 2021-06 Introduction to Agro-bioresources Science and Technology University of Tsukuba. 2021-10 -- 2021-12 Debating Current Topics in Life Science and Engineering University of Tsukuba. 2021-10 -- 2021-12 Physics University of Tsukuba. 2021-10 -- 2022-02 Food System Seminar B University of Tsukuba. 2021-04 -- 2021-08 Food System Seminar B University of Tsukuba. 2021-10 -- 2022-02 Food System Seminar A University of Tsukuba. 2021-04 -- 2021-08 Food System Seminar A University of Tsukuba. 2021-11 -- 2022-02 Advanced Food System University of Tsukuba. more... - Professional activities
2019-09 -- 2021-09 THE SOCIETY OF AGRICULTURAL STRUCTURES, JAPAN 事業計画委員会/幹事 2020-01 -- 2020-12 THE SOCIETY OF AGRICULTURAL STRUCTURES, JAPAN 農業環境工学関連学会2020年合同大会/運営委員会 2017-09 -- 2019-08 THE SOCIETY OF AGRICULTURAL STRUCTURES, JAPAN 事業計画委員会/幹事 - Other activities
2021-09 -- 2021-09 2021年度農業施設学会大会50周年記念シンポジウム対談
(Last updated: 2022-04-12)