KOKAWA Mito
- Affiliation
- Institute of Life and Environmental Sciences
- Official title
- Associate Professor
- URL
- =.2.$:$O0,72O.(FUQ8O768.8%$O$&O-3
- Office
- 農産食品加工研究室, F401(居室), G208, G305(実験室)
- Phone
- 029-853-4659
- Fax
- 029-853-4659
- Research fields
Agricultural environmental engineering/Agricultural information engineering - Research keywords
Fluorescence fingerprint, Excitation Emission Matrix イメージング 米の加工 分光学 - Research projects
Identification and characterization of novel emulsifying proteins from plant seeds 2024 -- 2025 Kokawa Mito Japan Society for the Promotion of Science/特別研究員奨励費 1,800,000Yen タンパク科学と食品加工学の分野連携から解き明かす乳化タンパク質の乳化特性と原理 2024-07 -- 2025-06 野崎翔平 公益財団法人三島海雲記念財団/2024年度 学術研究奨励金【自然科学部門】共同研究奨励金 5,000,000Yen 枝肉のブランド化に向けたラマン分光技術・レーザー散乱技術の開発 2024-04 -- 2025-03 粉川美踏 筑波大学/2024年度つくば産学連携強化プロジェクト 1,000,000Yen Flavor release control from spice pastes derived from wet milling 2024-04 -- 2027-03 KOKAWA Mito Japan Society of for the Promotion of Science/Grant-in-Aid for Scientific Research (B) 17,160,000Yen 麹菌体を使った高齢者向け代替肉の開発 2022-10 -- 2023-03 粉川美踏 筑波大学/令和4年度幸多き人生100年時代を創る「知」活用プログラム 500,000Yen 石臼湿式微粉砕による高効率スパイス抽出法の開発と特性解明 2022-10 -- 2023-10 粉川美踏 (公財)浦上食品・食文化振興財団/令和4年度浦上財団研究助成事業 3,300,000Yen 石臼湿式微粉砕によるスパイスペーストの開発と自然乳化機構の解明 2022-10 -- 2024-09 粉川美踏 公益財団法人山崎香辛料振興財団/令和4年度研究助成事業 2,000,000Yen 食品・バイオマスの空間的局在を利用したスペクトル分解と非破壊分析への応用 2021-04 -- 2024-03 粉川美踏 Japan Society of for the Promotion of Science/日本学術振興会/科研費 基盤研究(B) 19,744,000Yen Non-destructive analysis of agricultural products and foods using laser scattering 2021-04 -- 2022-03 粉川美踏 つくば産学連携強化プロジェクト/ 2,000,000Yen 食べる時に香る〜湿式微粉砕によるスパイスの香り放出制御技術の開発〜 2021-04 -- 2022-03 粉川美踏 公益財団法人 サッポロ生物科学振興財団/ 700,000Yen more... - Career history
2015-11 -- 2024-03 筑波大学生命環境系助教 2014-04 -- 2015-10 National Agriculture and Food Research Organization, National Food Research InstituteAnalytical Science DivisionJSPS research fellow (PD) - Academic background
2004-04 -- 2009-03 The University of Tokyo 2009-04 -- 2014-03 The University of Tokyo Graduate School of Agricultural and Life Sciences - Degree
2009-03 学士(農学) 東京大学 2011-03 修士(農学) 東京大学 2014-03 博士(農学) The University of Tokyo - Academic societies
2021-04 -- (current) The Japanese Society of Agricultural Machinery and Food Engineers 2009-04 -- (current) JAPAN SOCIETY FOR FOOD ENGINEERING 2009-04 -- (current) JAPANESE SOCIETY FOR FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY 2016-04 -- (current) 農業施設学会 - Honors & Awards
2023-12 ナイスステップな研究者2023 2024-02 2024年農業施設学会学生・若手研究発表会 卓越賞(指導学生:佐野倫子に対して) 2024-02 2024年農業施設学会学生・若手研究発表会 優秀賞(指導学生:淺谷浩太に対して) 2024-02 2024年農業施設学会学生・若手研究発表会 優秀賞(指導学生:髙山純に対して) 2023-02 2023年農業施設学会学生・若手研究発表会 卓越賞(指導学生:飯田大希に対して) 2023-02 2023年農業施設学会学生・若手研究発表会 特別賞(指導学生:土肥賢志に対して) 2023-02 2023年農業施設学会学生・若手研究発表会 優秀賞(指導学生:佐野倫子に対して) 2023-02 2023年農業施設学会学生・若手研究発表会 優秀賞(指導学生:Zhao Naに対して) 2022-12 第44回照明学会東京支部大会 優秀研究発表者賞(指導学生:飯田大希に対して) 2022-09 日本食品科学工学会第69回年次大会 International Poster Award(指導学生:Bui Thi Bao Chauに対して) 2022-03 日本食品科学工学会令和4年度関東支部大会 最優秀発表賞(指導学生:飯田大希に対して) 2022-03 日本食品科学工学会令和4年度関東支部大会 優秀発表賞(指導学生・赤山晴香に対して) 2021-08 日本食品科学工学会第68回年次大会 International Poster Award(指導学生・Bui Thi Bao Chauに対して) 2021-02 2021年農業施設学会学生・若手研究発表会 優秀賞(指導学生・吉崎唯香に対して) 2021-02 2021年農業施設学会学生・若手研究発表会 優秀賞(指導学生・飯田大希に対して) 2020-09 2020年農業施設学会秋季学生・若手研究発表会 優秀賞(指導学生・福井美帆に対して) 2020-09 2020年農業施設学会秋季学生・若手研究発表会 優秀賞(指導学生・黒田貴恵に対して) 2018-08 日本食品工学会 優秀口頭発表賞 2014-08 第60回 日本食品科学工学会誌 論文賞 2014-08 日本食品科学工学会第61回年次大会ポスター賞 2013-03 日本食品科学工学会平成25年度関東支部大会 最優秀賞 2011-05 11th International Congress on Engineering and Food Best Student Oral Presentation Award 2010-11 1st International Congress on Food Technology Best Poster Prize 2010-08 日本食品工学会第11回(2010年度)年次大会 優秀口頭発表賞 - Articles
- Microstructural Modification and Sorption Capacity of Green Coffee Beans
Dong Weixue; Kitamura Yutaka; KOKAWA Mito; Suzuki Tar...
Foods/13(21)/p.3398, 2024-10 - Refermentation with yeast and lactic acid bacteria isolates: a strategy to improve the flavor of green coffee beans
Zhao Na; Kokawa Mito; Suzuki Taroh; Khan Amini Rasool...
JOURNAL OF THE SCIENCE OF FOOD AND AGRICULTURE/Epub, 2024-07 - Use of microscale heterogeneity in samples for spectral factorization—A strategy to build robust prediction models for nondestructive analyses
Sano Michiko; Yamashita Tsuyoshi; Kitamura Yutaka; KOK...
Food Chemistry/460(2), 2024-07 - Steam distillation process for flavor enhancement of milk coffee: Effects of condensation temperature on volatile compounds and flavor characteristics
Shinichiro Hatakeyama; Masayuki Akiyama; Takuya Yamagu...
JOURNAL OF FOOD SCIENCE/86(6)/pp.3330-3346, 2024-06 - Utilization of multiple-dilution fluorescence fingerprint facilitates prediction of chemical attributes in spice extracts
Bui Thi Bao Chau; Iida Daiki; Kitamura Yutaka; Kokawa ...
FOOD CHEMISTRY/438/p.138028, 2024-04 - Effect of Slightly Acidic Electrolyzed Water Immersion at Different Frequencies on Quality of Raw Chicken Legs
Kartikawati Muliasari; Kitamura Yutaka; Kokawa Mito; H...
JOURNAL OF POULTRY SCIENCE/60(2), 2023-10 - Isolation of yeast and LAB from dry coffee pulp and monitoring of organic acids in inoculated green beans
Zhao Na; Kokawa Mito; Amini Rasool Khan; Dong Weixue; ...
FOODS/12(13), 2023-07 - 湿式微粉砕機で調製したスパイスペーストの特性および香気成分放出挙動の解明
小川 夏美; Bui Thi Bao Chau; 小林 誠; 草野 都; 粉川 美踏; 北村豊
NIPPON SHOKUHIN KAGAKU KOGAKU KAISHI, 2023-08 - A milk coffee flavor lexicon developed based on the perceptions of Japanese consumers and its application to check-all-that-apply questions
HATAKEYAMA Shinichiro; KAWAGUCHI Toshiyoshi; YAMAGUCHI ...
Food Science and Technology Research/29(3)/pp.197-209, 2023-05 - Estimation of Apple Mealiness by means of Laser Scattering Measurement
Iida Daiki; Kokawa Mito; Kitamura Yutaka
FOOD AND BIOPROCESS TECHNOLOGY/16(11)/pp.2483-2496, 2023-03 - Simultaneous stone-milling and extraction enables efficient one-step extraction of hard plant materials
Thi Bao Chau Bui; Kokawa Mito; Thu Tra Tran; Nosaki S...
INNOVATIVE FOOD SCIENCE & EMERGING TECHNOLOGIES/80, 2022-08 - 食品乾燥の基礎知識と実用技術への応用
相良泰行; 粉川 美踏
NIPPON SHOKUHIN KAGAKU KOGAKU KAISHI/69(6)/pp.265-275, 2022-06 - Estimation of Apple Firmness Using a Simple Laser Scattering Measurement Device
Iida Daiki; Kokawa Mito; Saito Yoshito; Yamashita Tsuyos...
Engineering in Agriculture, Environment and Food, 2022-02 - Effects of roasting on storage degradability and processing suitability of brown rice powder
FUKUI Miho; Islam Md Zohurul; Lai Hsi-Mei; Kitamura Yuta...
LWT-FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY/161(1), 2022/05 - Effect of Alpha-rice Particle Size and Water Temperature on Restoration to Cooked Rice
絹笠 真子; 北村 豊; 粉川 美踏; 伊藤 秀朗
日本災害食学会誌/9(1)/pp.9-15, 2022/03 - 湿式微粉砕と噴霧乾燥による果実未利用部位の可食化
粉川 美踏; 北村 豊
冷凍, 2022-01 - Impact of micro wet milling process on pomegranate peel phenolics extraction using multi-response optimization
Amini Rasool Khan; Kitamura Yutaka; Islam Md Zohurul; ...
JOURNAL OF FOOD MEASUREMENT AND CHARACTERIZATION/15(3)/pp.2865-2876, 2021-06 - Effects of Apple Juice Manufacturing Processes on Procyanidin Concentration and Nondestructive Analysis by Fluorescence Fingerprint
Okino Seiya; Kokawa Mito; Md. Zohurul Islam; Kitamura Yu...
FOOD AND BIOPROCESS TECHNOLOGY/14(4)/pp.692-701, 2021-04 - Effect of micro wet milling process on particle sizes, antioxidants, organic acids, and specific phenolic compounds of whole sea buckthorn (Hippophae rhamnoides L.) juices
Ulziibat Odgerel; Md. Zohurul Islam; Kitamura Yutaka; Kok...
JOURNAL OF FOOD PROCESSING AND PRESERVATION/45(6), 2021-03 - Establishment of a cultivation method for sprouted brown rice and elucidation of its functional food characteristics
Sukegawa Hiroko; Kokawa Mito; Kitamura Yutaka
Food Science and Technology Research/27(3)/pp.341-349, 2021-08 - Evaluation of spice and herb as phyto-derived selective modulators of human retinaldehyde dehydrogenases using a simple in vitro method
Bui Thi Bao Chau; Nosaki Shohei; Kokawa Mito; Xu Yuqun; K...
Bioscience reports/41(5), 2021-05 - Quantitative and Qualitative Evaluation of Fatty Acids in Coffee Oil and Coffee Residue
Koshima Yuri; Kitamura Yutaka; Islam M.Z.; Kokawa Mito
Food Science and Technology Research/26(4)/pp.545-552, 2020 - Micro wet milling and spray drying of whole mandarin powder and its characterization
Islam Md Zohurul; Ayami Ono; Kitamura Yutaka; Kokawa ...
JOURNAL OF FOOD MEASUREMENT AND CHARACTERIZATION/Epub, 2020-10 - Processing of green tea pastes by micro wet milling system: Influences on physicochemical and functional properties
Islam Md Zohurul; Yutaka Kitamura; Kokawa Mito; Fujii Sh...
INNOVATIVE FOOD SCIENCE & EMERGING TECHNOLOGIES/64, 2020-08 - Estimation of 'Hass' Avocado (Persea americana Mill.) Ripeness by Fluorescence Fingerprint Measurement
Kokawa Mito; Hashimoto Azusa; Li Xinyue; Tsuta Mizuki...
FOOD ANALYTICAL METHODS/13(4)/pp.892-901, 2020-04 - more...
- Microstructural Modification and Sorption Capacity of Green Coffee Beans
- Books
- Strategic Short Note: Spatially Factorized Spectroscopy—Focusing on a Single Component in a Mixed Sample
KOKAWA Mito
IoT and AI in Agriculture: Smart Automation Systems for increasing Agricultural Productivity to Achieve SDGs and Society 5.0/Springer, Singapore/pp.393-396, 2024-07
- Strategic Short Note: Spatially Factorized Spectroscopy—Focusing on a Single Component in a Mixed Sample
- Conference, etc.
- レーザー散乱法によるチーズの熟成に伴う咀嚼性変化の推定
後藤昴; 粉川 美踏; 北村豊
日本食品工学会第25回(2024年度)年次大会/2024-08-19--2024-08-20 - 麹菌を用いた代替肉における多糖類結着剤の検討
中島千斗; 粉川 美踏; 北村豊; 萩原大祐; 浦山俊一
日本食品科学工学会第71回大会/2024-08-29--2024-08-31 - Antibacterial Properties of Koji mold (Aspergillus oryzae) for Alternative Protein
Suhyun Jeon; 粉川 美踏; 北村豊; 萩原大祐
日本食品科学工学会第71回大会/2024-08-29--2024-08-31 - Assessment of rice gel bread made with a variety of rice cultivars
Ariya Ishida; 粉川 美踏; 北村豊
日本食品科学工学会第71回大会/2024-08-29--2024-08-31 - 麹菌の培養・加工条件がプロテアーゼ活性および遊離アミノ酸の産生量に及ぼす影響
髙山純; 粉川 美踏; 北村豊; 萩原大祐; 浦山俊一
日本食品科学工学会第71回大会/2024-08-29--2024-08-31 - 酢酸浸漬工程がロブスタ種コーヒー豆の化学的・物理的特性に及ぼす影響
繁本千尋; 粉川 美踏; 北村豊
日本食品科学工学会第71回大会/2024-08-29--2024-08-31 - パイナップル由来酵素ブロメラインの噴霧凍結乾燥法による粉末化の検討
淺谷浩太; 北村豊; 粉川 美踏
日本食品科学工学会第71回大会/2024-08-29--2024-08-31 - A preliminary study on potential emulsifying ability of spices
Chau Bui Thi Bao; 恒川直己; 北村豊; 粉川 美踏
日本食品科学工学会第71回大会/2024-08-29--2024-08-31 - A New Type of Sprout Grown from Brown Rice - Optimization of Cultivation Methods -
李禺; 北村豊; 粉川 美踏
2024年度農業施設学会大会/2024-06-14--2024-06-16 - 転炉スラグによる土壌病害低減メカニズムの解明に向けた簡易イメージング手法の開発
大倉沙織; 岩舘康哉; 高橋大喜; 北村豊; 粉川 美踏
2024年度農業施設学会大会/2024-06-14--2024-06-16 - 食品の不均一性を利用した新規成分分析:空間的スペクトル分解
粉川 美踏
日本食品工学会第25回(2024年度)年次大会 シンポジウム2「未来を切り開くセンシング技術」/2024-08-19--2024-08-20 - 無洗米副生水を原料とする乳酸菌飲料の製造方法の確立
岸本英子; 北村豊; 粉川 美踏
2024年農業施設学会学生・若手研究発表会/2024-02-17--2024-02-17 - 納豆の乾燥・吸水特性の実験的解明
松本莉子; 北村豊; 粉川 美踏
2024年農業施設学会学生・若手研究発表会/2024-02-17--2024-02-17 - 湿式石臼微粉砕によるカカオハスク中ポリフェノールの抽出法の検討
萩原怜央; 粉川 美踏; 北村豊
2023年度関東農業食料工学会 第59回年次大会/2024-02-17--2024-02-17 - 麹菌の培養・加工条件がプロテアーゼ活性と遊離アミノ酸の生産量に及ぼす影響
髙山純; 北村豊; 粉川 美踏
2024年農業施設学会学生・若手研究発表会/2024-02-17--2024-02-17 - 3Dフードプリンタを用いた高齢食への食感形成の試み
和田あかり; 北村豊; 粉川 美踏
2024年農業施設学会学生・若手研究発表会/2024-02-17--2024-02-17 - 未乾燥デントコーンの湿式粉砕噴霧製粉によるホールコーンフラワーの開発
伊藤佐和子; 北村豊; 粉川 美踏
2024年農業施設学会学生・若手研究発表会/2024-02-17--2024-02-17 - アーモンドスキンの湿式粉砕と噴霧乾燥
横山永愛; 北村豊; 粉川 美踏
2024年農業施設学会学生・若手研究発表会/2024-02-17--2024-02-17 - 目的成分のみの情報を用いる非破壊食品分析の開発
佐野倫子; 粉川 美踏; 北村豊
2024年農業施設学会学生・若手研究発表会/2024-02-17--2024-02-17 - パイナップル由来酵素:ブロメラインの異なる噴霧乾燥手法による粉末化の検討
淺谷浩太; 北村豊; 粉川 美踏
2024年農業施設学会学生・若手研究発表会/2024-02-17--2024-02-17 - Can hidden spurious correlations in prediction models for spectral data be tackled by causal discovery?
Quan Nguyen Minh; Kokawa Mito; Yutaka Kitamura; Mizuki...
International Conference of Near Infrared Spectroscopy (NIR2023 Innsbruck)/2023-08-20--2023-08-24 - 湿式微粉砕によるスパイスエッセンスの香気特性
恒川直己; 北村豊; Kokawa Mito
日本食品科学工学会第70回記念大会/2023-08-24--2023-08-26 - コオロギ・大豆の湿式粉砕による 3Dフードプリンタインクへの 加工と品質の評価
土肥賢志; 北村豊; Kokawa Mito
日本食品科学工学会第70回記念大会/2023-08-24--2023-08-26 - 玄米ペーストの長期貯蔵における品質特性の解明
折田萌花; 北村豊; Kokawa Mito
農業環境工学関連学会2023合同大会/2023-09-04--2023-09-08 - デンプン構成の品種差による新規玄米ペースト加工品の物性変化
大家日向里; 北村豊; Kokawa Mito
農業環境工学関連学会2023合同大会/2023-09-04--2023-09-08 - more...
- レーザー散乱法によるチーズの熟成に伴う咀嚼性変化の推定
- Intellectural property rights
- 麹菌組織物の製造方法
粉川 美踏; 萩原大祐 - 光学測定方法、及び光学測定装置
粉川 美踏 - 成分分析方法、成分分析装置、および、プログラム
杉山 純一; 蔦 瑞樹; 粉川 美踏 - 加熱履歴推定方法、加熱履歴推定装置、プログラム、および、製造方法
蔦 瑞樹; 杉山 純一; 粉川 美踏; 西 孝太郎; 芦田 祐子 - 食品用改質剤及びその製造方法
杉山純一; 蔦瑞樹; 粉川 美踏; 北條健一 - イネ発芽体,イネ発芽体の栽培方法,およびイネ発芽体の栽培装置
粉川 美踏; 北村豊; 助川宏子 - チーズの熟成度指標推定方法、チーズの熟成度指標推定装置、コンピュータが実行可能なプログラム、及びプロセスチーズの製造方法
杉山 純一; 蔦 瑞樹; 粉川 美踏; 小石原 洋; 水野 礼; 千葉 啓; 池上 翔馬 - 食品用天然添加材及びその用途
杉山 純一; 蔦 瑞樹; 富田 かおり; 柴田 真理朗; 粉川 美踏; 平野 由香里; 吉岡 久雄 - 加工食品素材又は加工食品の製造方法
杉山 純一; 蔦 瑞樹; 富田 かおり; 柴田 真理朗; 粉川 美踏; 平野 由香里 - 成分分布分析方法および成分分布分析装置
杉山 純一; 蔦 瑞樹; 粉川 美踏
- 麹菌組織物の製造方法
- Teaching
2024-10 -- 2025-02 Bioindustrial Sciences Seminar IB University of Tsukuba. 2024-04 -- 2024-07 Advanced International Bioindustrial Science University of Tsukuba. 2024-10 -- 2024-12 Physics University of Tsukuba. 2024-10 -- 2024-12 Advanced Course on Global Food Security University of Tsukuba. 2024-10 -- 2025-02 Special Research in Bioindustrial Sciences IB University of Tsukuba. 2024-10 -- 2025-02 Physics II University of Tsukuba. 2024-04 -- 2024-08 Special Research in Bioindustrial Sciences IA University of Tsukuba. 2024-10 -- 2024-12 Food Safety Control and Quality Evaluation University of Tsukuba. 2024-04 -- 2024-07 Food Process Engineering University of Tsukuba. 2024-10 -- 2024-12 Debating Current Topics in Life Science and Engineering University of Tsukuba. more... - Talks
- 食べずに測る食品の美味しさ
粉川 美踏
ナイスステップな研究者2023講演会/2024-07-04--2024-07-04
- 食べずに測る食品の美味しさ
- Professional activities
2023-09 -- 2025-09 THE SOCIETY OF AGRICULTURAL STRUCTURES, JAPAN 事業計画委員会/幹事 2023-04 -- 2025-03 関東農業食料工学会 庶務担当 2022-12 -- 2023-09 THE SOCIETY OF AGRICULTURAL STRUCTURES, JAPAN 農業環境工学関連学会2023年合同大会/運営委員会 2019-09 -- 2021-09 THE SOCIETY OF AGRICULTURAL STRUCTURES, JAPAN 事業計画委員会/幹事 2020-01 -- 2020-12 THE SOCIETY OF AGRICULTURAL STRUCTURES, JAPAN 農業環境工学関連学会2020年合同大会/運営委員会 2021-05 -- 2021-09 THE SOCIETY OF AGRICULTURAL STRUCTURES, JAPAN 2021年度農業施設学会大会実行委員 2017-09 -- 2019-08 THE SOCIETY OF AGRICULTURAL STRUCTURES, JAPAN 事業計画委員会/幹事 - University Management
2024-01 -- 2025-03 チュートリアル学修推進委員会 2024-03 -- 2026-03 学術院総合戦略本部理工情報生命部会 デザインチーム - Other activities
2021-09 -- 2021-09 2021年度農業施設学会大会50周年記念シンポジウム対談
(Last updated: 2024-11-06)