Marcos Antonio das NEVES(マルコス ネヴェス)

所属
生命環境系
職名
准教授
URL
eメール
G&x+z(,E'|/|,E x<KG.E-,.$.yxExzE#)
研究室
生農棟F301, 実験室:生農棟F409、F414
電話
(029) 853-6763
Fax
(029) 853-6763
研究分野
食品科学
生物機能・バイオプロセス
研究キーワード
食品工学
食品ナノテクノロジー
機能性物質
研究課題
エビデンスに基づく乾燥地生物 資源シーズ開発による新産業育 成研究2016-04 -- 2021-03/地球規模課題対応国際科学技術協力プログラム10,000,000円
Development of antimicrobial packaging system foreseeing enhanced storage stability of lotus root (Nelumbo nucifera)2015 -- 2017Marcos Antonio das NEVES日本学術振興会/基盤研究(C)4,810,000円
マイクロ・ナノ粒子の作製と特性評価に関する研究 -- (現在)/
親水性抗酸化物質を高濃度で内包した高安定液体マイクロカプセルの作製と特性評価2012 -- 2013日本学術振興会/その他3,000,000円
職歴
2016-11 -- (現在)国立大学法人 筑波大学大学院生命環境系准教授
2011-11 -- 2016-10国立大学法人 筑波大学大学院生命環境系 国際地縁技術開発科学専攻 テニュアトラック制助教
2010-08 -- 2011-10国立大学法人 筑波大学大学院生命環境科学研究科 国際地縁技術開発科学専攻 グローバル30助教
2009-04 -- 2010-08国立大学法人 筑波大学北アフリカ研究センター研究員
2007-04 -- 2009-03国立大学法人 筑波大学大学院生命環境科学研究科 国際地縁技術開発科学専攻 先端技術開発学研究室研究員 (非常勤)
2006-09 -- 2007-03独立行政法人農業・食品産業技術総合研究機構食品総合研究所 食品工学研究領域  先端加工技術ユニット研究員(ポスドク)
1997-07 -- 1997-12サンタ・カタリナ連邦大学大食品科学技術専攻講師(非常勤) (ブラジル)
学歴
1988-03 -- 1995-08リオ・グランデ連邦大学 食品栄養科学部 食品加工工学
1996-03 -- 1998-09サンタ・カタリナ連邦大学 農学系研究科 食品科学技術
取得学位
2006-09博士(農学)筑波大学
所属学協会
2013 -- (現在)日本食品科学工学会
2000 -- (現在)日本食品工学会
2008 -- (現在)化学工学会
2009 -- (現在)American Chemical Society
2008 -- (現在)日本農芸化学会
2004 -- (現在)バイオマス産業社会ネットワーク
受賞
2007-04-29SPECIAL FEATURE, Dynamic Biochemistry, Process Biotechnology & Molecular Biology http://www.globalsciencebooks.info/JournalsSup/images/SF/DBPBMB_1(1)1-14.pdf
2011-11-11優秀ポスター賞, TJASSST 11, Hammamet, Tunisia http://www.tjassst11.rnrt.tn/
2011-11-11優秀ポスター賞, TJASSST 11, Hammamet, Tunisia http://www.tjassst11.rnrt.tn/
2012-02-22優秀ポスター賞, IMRET 12, Lyon, France http://www.imret12.fr/
2012-10-04Outstanding Poster Presentation Award, World Congress on Oleo Science & 29th ISF Congress
2012-11-17Best Poster Prize, Tunisia - Japan Symposium 2012
2013-11-17Best Poster Prize, TJASSST 2013, Hammamet, Tunisia
2016-082015年度日本食品工学会論文賞
論文
著書
  • Sustainable North African Society: Exploring Seeds and Resources for Innovation
    Marcos Antonio das Neves; Hiroko ISODA; Atsushi KAWACHI
    Nova Science Publishers, 2014-12
  • 小麦製粉副産物からのエタノール生産
    Marcos Antonio das NEVES
    2006-09
  • Encapsulation of bioactive compounds into micro- /sub-micron sized dispersions using microchannel emulsification or high pressure homogenization
    MARCOS ANTONIO DAS NEVES; Kobayashi I.; Ribeiro H. S.; Fujiu...
    Bionanotechnology: A revolution in biomedical sciences & human health/Wiley & Sons Inc./pp.605-618, 2013-01
  • Production of monodisperse fine dispersions by micro/nanochannel emulsification
    Kobayashi I.; MARCOS ANTONIO DAS NEVES; Ichikawa S.; Kuroiwa T.
    Bionanotechnology: A revolution in biomedical sciences & human health/Wiley & Sons Inc./pp.542-556, 2013-01
  • Development of Microchannel Emulsification Technology for Monodispersed Soybean and Olive Oil-in-Water Emulsions
    Marcos A. Neves; 小林 功; 中嶋光敏
    日本学術振興会, 北アフリカ研究センター, 筑波大学, 2009-07
  • 抗酸化ナノ食品素材の製造. In: フードナノテクノロジー
    Marcos A. Neves; 中嶋光敏; 小林 功
    シーエムシー出版, 2009-08
  • Recent Developments in Oil Processing Towards Quality Improvement
    Neves; M. A. Kobayashi; I.; Subramanian; R.; Nakajima; M.; +MAR...
    日本学術振興会, 北アフリカ研究センター, 筑波大学, 2011-03
  • Formulation of Lipid Micro/ Nanodispersion Systems
    Kobayashi; I.; Ichikawa; S.; Neves; M. A.; Kuroiwa; T.; Nakajima...
    In: Lipids in Nanotechnology. AOCS アメリカ油化学会, 2011-01
会議発表等
  • Influence of after cooking process on in vitro digestibility of white rice using a human Gastric Digestion Simulator
    Huang Qiuan; Nakajima Mitsutoshi; Marcos Antonio das Nev...
    食品科学工学会. The Japanese Society for Food Science and Technology, Annual Meeting Kanto Division (online)/2021-03-06--2021-03-06
  • Highly concentrated emulsions stabilized by sodium caseinate.
    Zhao Yuntai; Mitsutoshi Nakajima; Marcos A Neves
    日本食品工学会第21 回(2020 年度)年次大会/2020-08-07--2020-08-29
  • Formulation and Characterization of Oil-in-water Emulsions Stabilized by Mango Pectin
    Tugay Cherry Mae; Mitsutoshi Nakajima; Marcos A Neves
    日本食品工学会第21 回(2020 年度)年次大会/2020-08-07--2020-08-29
  • Structured-lipid microparticles comprising bioactive compound using MC emulsification.
    Wang Hanxiao; Mitsutoshi Nakajima; Marcos A Neves; Kunihi...
    日本食品工学会第21 回(2020 年度)年次大会/2020-08-07--2020-08-29
  • Formulation of Monodisperse Structured-lipid Microparticles Encapsulating Bioactive Compound Using Microchannel Emulsification
    Wang Hanxiao; Nakajima Mitsutoshi; Marcos Antonio das Ne...
    TGSW 2020 (Tsukuba Global Science Week)/2020-09-30--2020-09-30
  • Property of α-Terpineol and Physical Stability of α-Terpineolloaded Oil-in-Water (O/W) Nanoemulsion
    Felipe Lorena de Oliveira; Nakajima Mitsutoshi; Kobayashi...
    TGSW 2020 (Tsukuba Global Science Week)/2020-09-30--2020-09-30
  • Effect of Defibrillation Process in Mechanical Production of Microfibrillated Cellulose on its Emulsifying Properties
    Bouhoute Meryem; Isoda Hiroko; Nakajima Mitsutoshi; Marco...
    TGSW 2020 (Tsukuba Global Science Week)/2020-09-30--2020-09-30
  • Analysis of in vitro gastric digestibility of natural and processed cheeses using a continuous-type GDS
    Shengjie Du; Zaitian Wang; Mitsutoshi Nakajima; Marcos A...
    日本食品工学会第21 回(2020 年度)年次大会/2020-08-07--2020-08-19
  • Food Nanotechnology: Recent Developments
    Marcos Antonio das Neves
    Open Lecture. Institute of Chemistry (IQ)/2018-07-25--2018-07-25
  • Latest Trends for Encapsulation of Bioactives and Antimicrobials in Japan and Overseas
    Marcos Antonio das Neves
    International Symposium “Globalization of Food Science and Technology”. The 65th Annual Meeting, Japan Society for Food Science and Technology./2018-08-22--2018-08-24
  • Complex coacervates from gelatin and octenyl succinic anhydride modified kudzu starch: Insights of formulation and characterization
    Zhao Yiguo; Khalid Nauman; Shu Gaofeng; Neves Marcos ...
    19th Gums and Stabilisers for the Food Industry Conference/2017-06-27--2017-06-30
  • Micro / Nanotechnologies for Bioactives Delivery Systems Foreseeing Food Applications
    Marcos Antonio das Neves
    Open Lecture/2017-09-28
  • Effect of carrageenan type on the formulation and stability of O/W emulsions
    Moatsumoto Sota; Neves M. A.; Kobayashi Isao; 中嶋 光敏
    日本食品科学工学会第64回大会/2017-08-28--2017-08-30
  • Formulation of O/W emulsions stabilized by squalene: Optimization and stability assessment.
    Sakata Yuna; Arif M.; Gaofeng Shu; Neves M. A.; 中嶋 光敏
    日本食品科学工学会第64回大会/2017-08-28--2017-08-30
  • Formulation of O/W emulsions stabilized by squalene: Optimization and stability assessment.
    Sakata Yuna; Arif M.; Gaofeng Shu; Neves M. A.; 中嶋 光敏
    日本食品科学工学会第64回大会/2017-08-28--2017-08-30
  • Physicochemical characteristics of octenyl succinic anhydride modified kudzu starch
    Zhao Yiguo; Khalid Nauman; Neves M. A.; 小林 功; 中嶋 光敏
    日本食品科学工学会第64回大会/2017-08-28--2017-08-30
  • Formulation of oil-in-water nanoemulsions loaded with thymus essential oil and evaluation of its antimicrobial activity
    Ben Jemaa M.; Neves M. A.; Ksouri R.; Takahashi C.; Kobay...
    The 18th Annual Meeting, Japan Society for Food Engineering/2017-08-07--2017-08-08
  • Argan oil extraction press-cake as a source of a natural emulsifier
    Taarji N.; da Silva C. A. R; Khalid N.; Hafidi A.; Kobaya...
    The 18th Annual Meeting, Japan Society for Food Engineering/2017-08-07--2017-08-08
  • Development and characterization of chitosan composite film
    Elshamy Samar; Kobayashi I.; Uemura K.; Nakajima M.; Neve...
    The 18th Annual Meeting, Japan Society for Food Engineering/2017-08-07--2017-08-08
  • Development and characterization of W/O nanoemulsions loaded with anthocyanins
    Da Silva C. A. R.; Taarji N; Khalid N.; Kobayashi I.; Nev...
    The 18th Annual Meeting, Japan Society for Food Engineering/2017-08-07--2017-08-08
  • Formulation characteristics of water-in-oil emulsions using microchannel homogenization
    Li,Ran; Kobayashi I.; Zhang Yanru; Neves M. A.; Uemura K....
    The 18th Annual Meeting, Japan Society for Food Engineering/2017-08-07--2017-08-08
  • Denaturation of soybean milk by electric heating and conventional heating
    Mouaddine Meriem; Kobayashi I.; Nakajima M.; Neves M. A....
    The 18th Annual Meeting, Japan Society for Food Engineering/2017-08-07--2017-08-08
  • Effect of edible coatings of guar gum, xanthan gum and chitosan on the physical and morphological quality of fresh-cut lotus root (Nelumbo nucifera) during storage
    Lara G. R.; Uemura K.; Khalid N.; Isao Kobayashi; Nakajim...
    The International Conference on Food and Applied Bioscience - FAB 2018/2018-02-01--2018-02-02
  • Micro / Nanodispersions for Encapsulation of Bioactives and Antimicrobials from Natural Resources
    Marcos A. Neves; Uemura Kunihiko; Isao Kobayashi; Nakajim...
    The Tunisia-Japan Symposium on Science, Society and Technology (TJASSST 2017)/2017-11-25--2017-11-25
  • Strategies to improve the storage stability of fresh-cut lotus root (Nelumbo nucifera)
    Lara G. R.; Uemura K.; Khalid N.; Isao Kobayashi; Nakajim...
    The Latin American Symposium on Food Science - SLACA/2017-11-04--2017-11-07
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作品
  • 「日本の食はどう見える?」
    MARCOS ANTONIO DAS NEVES
  • 「北アフリカ乾燥地フィールド演習」チュニジア 2011年
    MARCOS ANTONIO DAS NEVES
担当授業科目
2023-10 -- 2023-12Physics筑波大学
2023-10 -- 2024-02生物資源工学技術演習筑波大学
2023-10 -- 2023-12食資源工学特論筑波大学
2023-04 -- 2023-09ライフイノベーション博士前期研究I春筑波大学
2023-10 -- 2024-03ライフイノベーション博士前期演習II秋筑波大学
2023-10 -- 2024-02生物環境工学特別研究IIF筑波大学
2023-10 -- 2024-03ライフイノベーション博士前期研究I秋筑波大学
2023-04 -- 2023-06Fundamental Environmental Engineering Laboratory筑波大学
2023-10 -- 2024-03ライフイノベーション博士後期演習III秋筑波大学
2023-04 -- 2023-06食品プロセス工学筑波大学
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授業以外の教育活動
2007-07 -- (現在)修論指導の協力筑波大学
2008-04 -- (現在)卒論指導の協力筑波大学
2009-12 -- 2010-09留学生受け入れとして 修論指導の協力学外
2011-01 -- (現在)修士論文の審査員
2011-01 -- (現在)JASSO長期研修生受け入れとして 研修指導の協力筑波大学
2007-04 -- (現在)インターンとして受け入れ 卒研指導の協力学外
一般講演
  • Encapsulation of Bioactives and Antimicrobials for Food Applications: Recent Developments and Future Prospective
    Marcos A. Neves
    The 49th Autumn Meeting, Society of Chemical Engineers Japan/2017-09-20--2017-09-22
  • Development of Food Processing and Characterization Technologies
    Marcos A. Neves; Nakajima Mitsutoshi; Sosaku Ichikawa; Ku...
    International Food Machinery & Technology Exhibition (FOOMA JAPAN) 2017/2017-06-13--2017-06-16
  • Optimization of Starch Liquefaction for Alcohol Production by Simultaneous Saccharification and Fermentation of Low-Grade Wheat Flour
    Neves; M. A.; Shimizu; N.; Shiiba; K.; Kimura; T.; +MARCOS ANTO...
    第38回 農業機械学会 東北支部大会, 講演要旨集 B10, p. 48-49/2002-05-30
  • Production of Alcohol by Simultaneous Enzymatic Saccharification and Fermentation of Low-Grade Wheat Flour
    Neves; M. A.; Shiiba; K.; Shimizu; N. Kimura; T.; +MARCOS ANT...
    日本食品工学会第3回(2002年度)年次大会, 講演要旨集 p. 82/2002-08-06
  • Role of Low-Grade Wheat Flour as Substrate for Alcohol Production by Simultaneous Saccharification and Fermentation.
    Neves; M. A.; Shimizu; N.; Shiiba; K.; Kimura; T.; +MARCOS ANTO...
    第61回 農業機械学会年次大会, 講演要旨集 p. 607-608/2002-09-18
  • Ethanol Production from Hydrolyzed Low-Grade Wheat Flour Using Saccharomyces cerevisiae NBRC 2114
    Neves; M. A.; Shiiba; K.; Shimizu; N.; Kimura; T.; +MARCOS ANTO...
    日本食品工学会第4回(2003年度)年次大会, 講演要旨集 p. 112/2003-08-06
  • Wheat By-products: Its Potential as Substrate for Ethanol Production
    Neves; M. A.; Kimura; T.; Shimizu; N. Shiiba; K.; +MARCOS ANT...
    日本食品工学会第5回(2004年度)年次大会, 講演要旨集 p. 144/2004-08-03
  • Production of Alcohol by Simultaneous Enzymatic Saccharification and Fermentation of Low-Grade Wheat Flour Using Different Microorganisms
    Neves; M. A. Kimura; T.; Shimizu; N. Shiiba; K.; +MARCOS ANT...
    第63回 農業機械学会年次大会, 講演要旨集 2-29, p. 119-120/2004-09-23
  • Kinetics of Ethanol Production in Batch Fermentation Using Low-Grade Wheat Flour and Zymomonas mobilis
    Neves; M. A.; Shimizu; N.; Kimura; T.; Shiiba; K.; +MARCOS ANTO...
    日本食品工学会第7回(2006年度)年次大会, 講演要旨集 1P1G-03, p. 72/2006-08-03
  • Production of Monodisperse O/W Emulsions Using Palm Oil by Microchannel Emulsification: Effect of Flow Rate on the Produced Droplet Size
    Neves; M. A.; Ribeiro; H. S.; Kobayashi; I.; Nakajima; M.; +MAR...
    日本食品工学会第8回(2007年度)年次大会, 講演要旨集 2A-2, p. 36/2007-08-02
  • Oxidative Deterioration of Fish Oil-in-Water Emulsions
    Neves; M. A.; Kobayashi; I.; Ribeiro; H. S.; Nakajima; M.; +MAR...
    日本農芸化学会2008年度大会/2008-03-28
  • Microchannel Emulsification: Development and Application to Food Industry
    Neves; M. A.; ; +MARCOS ANTONIO DAS NEVES
    日本人ブラジル移民100周年記念シンポジウム/2008-06-23
  • Size Reduction of Modified Starch Using Centrifugal Mill or Beads Mill
    Neves; M. A.; Kobayashi; I.; Dejmek; P.; Nakajima; M..; +MARCOS ...
    日本食品工学会第9回(2008年度)年次大会, 講演要旨集/2008-08-06
  • Controlled Generation of Uniform Fine Droplets Using Nano/Micro Channel Emulsification Devices
    Neves; M. A.; +MARCOS ANTONIO DAS NEVES
    Organizer: Prof. Du, Y-Z./2008-10-24
  • Effect of Droplet Size and Size Distribution on the Oxidative Stability of Fish Oil-in-Water Emulsions
    Neves M. A.; Kobayashi I.; Ribeiro H. S.; Nakajima M.
    化学工学第74回年会, 講演要旨集 Q118/2009-03-19
  • 浸漬型マイクロチャネル乳化装置の開発による単分散高濃度エマルションの作製
    真船治彦; Neves; M. A.; 小林功; 中嶋光敏; +MARCOS ANTONIO DAS NEVES
    日本食品工学会 第10回(2009年度)年次大会, 講演要旨集, P02, p. 102/2009-08-01
  • Oxidative Stability of O/W Nanoemulsions Prepared Using Oils of Low- and High-Melting Point
    Neves M. A.; Kobayashi I.; Nakajima M.
    日本食品工学会第10回(2009年度)年次大会, 講演要旨集 2A09, p. 51/2009-08-02
  • Size Reduction of Modified Starch Using Various Types of Mill
    Neves M. A.; Kobayashi I.; Dejmek P.; Nakajima M.
    化学工学会 第41回秋季大会, 講演要旨集 p. 805/2009-09-17
  • Advancements Towards Improvement of Oxidative Stability in O/W Nanoemulsions. 75th Annual Meeting,
    Neves M. A.; Kobayashi I.; Nakajima M.
    化学工学第75回年会, C119, CD-ROM/2010-03-18
  • Micro and nanostructures in foods
    Neves; M.A.; Nakajima M.; Aguilera J. M.; +MARCOS ANTONIO ...
    ナノスケール科学の食品応用に関する国際シンポジウム, ICOFANS. 主催:食品工学会/2010-06-11
  • Recent Developments in Oil Processing Towards Quality Improvement
    Neves; M.A. Nakajima; M.; +MARCOS ANTONIO DAS NEVES
    Valorization of Argan: Perspective of Research Collaboration between Japan and Morocco. 日本学術振興会, Asia Africa Platform./2010-07-12
  • Formulation and Characterization of Menhaden Fish O/W Nanoemulsions with Low Oxidation Activity
    Neves M. A.; Kobayashi; I.; Nakajima; M.
    日本食品工学会第11回(2010年度)年次大会, 講演要旨集 2A06, p. 74/2010-08-04
  • サブマイクロン粒子を用いた粒度分布計の特性評価
    王政; Neves; M. A.; 小林功; 中嶋光敏; +MARCOS ANTONIO DAS NEVES
    日本食品工学会第11回(2010年度)年次大会, 講演要旨集 P28, p. 144/2010-08-05
  • Effect of Polyphenols on Oil in Water Emulsions
    Souilem S.; Neves; M. A.; Kobayashi; I.; Nakajima; M.; +MARCOS...
    日本食品工学会第11回(2010年度)年次大会, 講演要旨集 P21, p. 137/2010-08-05
  • Development of nanodispersions encapsulating lipophilic bioactives as novel delivery systems
    Neves; M. A.; Kobayashi; I.; Nakajima M.; +MARCOS ANTONIO D...
    The 1st Japan-Morocco Symposium/2012-03-01
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学協会等委員
2017-04 -- (現在)Canadian Institute of Food Science and Technology, ELSEVIER出版社編集局委員 / 国際誌(Food Research International)
2012-03 -- 2012-03「筑波大学フェア in モロッコ」
2010-06 -- (現在)日本食品工学会ナノスケール科学の食品応用に関する国際シンポジウム
2012-08 -- 2012-08日本留学説明会 2012 ブラジル
学内管理運営業績
2017-04 -- 2019-03入試実行委員会委員

(最終更新日: 2023-05-16)