Kokawa Mito

Affiliation
Faculty of Life and Environmental Sciences
Official title
Assistant Professor
URL
Email
I"&"v.vC$ +&C"z:IE,C+*,",wvCvxC!'
Office
農産食品加工研究室, F401(居室), G101, G507(実験室)
Phone
029-853-4659
Fax
029-853-4659
Research fields
Agricultural environmental engineering/Agricultural information engineering
Research keywords
Fluorescence fingerprint, Excitation Emission Matrix
イメージング
米の加工
分光学
Research projects
食品・バイオマスの空間的局在を利用したスペクトル分解と非破壊分析への応用2021-04 -- 2024-03粉川美踏Japan Society of for the Promotion of Science/日本学術振興会/科研費 基盤研究(B)19,744,000Yen
Non-destructive analysis of agricultural products and foods using laser scattering2021-04 -- 2022-03粉川美踏つくば産学連携強化プロジェクト/2,000,000Yen
食べる時に香る〜湿式微粉砕によるスパイスの香り放出制御技術の開発〜2021-04 -- 2022-03粉川美踏公益財団法人 サッポロ生物科学振興財団/700,000Yen
農産物に対する高度ポストハーベスト技術の開発 -- (current)粉川美踏一般社団法人 食感性コミュニケーションズ/800,000Yen
散乱特性とスペクトロミクスによる食品の熟成モニタリング手法の開発2017-04 -- 2020-03粉川美踏Japan Society for the Promotion of Science/Grant-in-Aid for Young Scientists(B)4,290,000Yen
生産・加工空間におけるストレス操作によるカンキツ成分制御法の確立2017-04 -- 2020-03北村豊Japan Society of for the Promotion of Science/Grant in Aid for Scientific Research (B)16,770,000Yen
蛍光指紋イメージングによる米ゲル含有パン生地の物性と膨化機構の解明2016-04 -- 2019-03杉山純一Japan Society of for the Promotion of Science/Grant in Aid for Scientific Research (B)17,160,000Yen
スペクトロミクス手法による農産物の発酵工程のモニタリング2016-04 -- 2017-03粉川美踏農業施設学会/農業施設学会助成金250,000Yen
スペクトロミクスによる食品の鮮度・熟成モニタリング2014-04 -- 2017-03粉川美踏Japan Society of for the Promotion of Science/Grant-in-Aid for JSPS Fellows
Career history
2015-11 -- (current)筑波大学生命環境系助教
2014-04 -- 2015-10National Agriculture and Food Research Organization, National Food Research InstituteAnalytical Science DivisionJSPS research fellow (PD)
Academic background
2004-04 -- 2009-03The University of Tokyo
2009-04 -- 2014-03The University of Tokyo Graduate School of Agricultural and Life Sciences
Degree
2014-04博士(農学)The University of Tokyo
Academic societies
2021-04 -- (current)The Japanese Society of Agricultural Machinery and Food Engineers
2009-04 -- (current)JAPAN SOCIETY FOR FOOD ENGINEERING
2009-04 -- (current)JAPANESE SOCIETY FOR FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY
2016-04 -- (current)農業施設学会
Honors & Awards
2021-08日本食品科学工学会第68回年次大会 International Poster Award
2021-022021年農業施設学会学生・若手研究発表会 優秀賞
2021-022021年農業施設学会学生・若手研究発表会 優秀賞
2020-092020年農業施設学会秋季学生・若手研究発表会 優秀賞
2020-092020年農業施設学会秋季学生・若手研究発表会 優秀賞
2018-08日本食品工学会 優秀口頭発表賞
Articles
Conference, etc.
  • Non-destructive measurement for food quality- If we had a“Deliciousness Detection machine” -
    Kokawa Mito
    令和3(2021)年度つくば学生研究交流会/2022-02-24--2022-02-24
  • Effects of Micro-Wet Milling and Drying Conditions on Germinated Brown Rice Powder Quality
    Tra Tran; 粉川 美踏; 北村 豊
    2022年農業施設学会学生・若手研究発表会/2022-02-19--2022-02-19
  • エクストルーダーを用いたエンドウ・緑豆の肉代替加工
    金丸 開皇; 北村 豊; 粉川 美踏
    2022年農業施設学会学生・若手研究発表会/2022-02-19--2022-02-19
  • 香料素材の乾式粉砕による全粉末化
    宇佐美 都和子; 北村 豊; 粉川 美踏
    2022年農業施設学会学生・若手研究発表会/2022-02-19--2022-02-19
  • 摘果完熟温州ミカンと摘果温州ミカンの噴霧乾燥における粉末化収率の向上
    石田 恭平; 北村 豊; 粉川 美踏
    2022年農業施設学会学生・若手研究発表会/2022-02-19--2022-02-19
  • Partial and Total Replacement of Meat by Plant Based Protein in Pork Sausage
    Sakura Lauhoff; 北村 豊; 粉川 美踏
    2022年農業施設学会学生・若手研究発表会/2022-02-19--2022-02-19
  • 顕微ラマン分光法を用いた微量成分計測法の開発
    近藤 沙樹; 粉川 美踏; 北村 豊
    2022年農業施設学会学生・若手研究発表会/2022-02-19--2022-02-19
  • パーボイルドライス製法を用いた単粒アルファ米製造方法の検討
    絹笠 真子; 北村 豊; 粉川 美踏
    2022年農業施設学会学生・若手研究発表会/2022-02-19--2022-02-19
  • レーザー散乱法を用いたりんご果実のテクスチャー推定
    飯田 大希; 粉川 美踏; 北村 豊
    2022年農業施設学会学生・若手研究発表会/2022-02-19--2022-02-19
  • 発酵条件を変化させた玄米ペーストパンの物性
    粉川 美踏; 江原綾子; 北村豊
    日本食品科学工学会第68回年次大会/2021-08-26--2021-08-28
  • エクストルーダーを用いた豆類の肉代替加工
    金丸 開皇; 北村豊; 粉川 美踏
    関東農業食料工学会第57回年次報告/2021-08-07--2021-08-07
  • アルファ米の粒径や注水温度が米飯への復元に及ぼす影響
    絹笠 真子; 北村豊; 粉川 美踏
    日本災害食学会2021年度学術大会/2021-08-21--2021-08-21
  • 湿式石臼粉砕で加工した緑茶ペーストの品質変化
    Kitamura Yutaka; 高橋 朋也; Kokawa Mito; 藤井 信哉
    日本食品科学工学会第68回年次大会/2021-08-26--2021-08-28
  • 石臼湿式粉砕を用いた同時粉砕抽出法による植物エキスの生成
    吉崎 唯香; Kitamura Yutaka; Kokawa Mito
    日本食品科学工学会第68回年次大会/2021-08-26--2021-08-28
  • Rapid Evaluation of Wine Quality Using Excitation-Emission-Matrix: Case Example with Botrytized Wine
    Ye Danan; Kokawa Mito; Kitamura Yutaka
    第79回農業食料工学会年次大会/2021-09-13--2021-09-15
  • 空間的スペクトル分解法を用いた食品成分分析手法
    山下 剛史; Kokawa Mito; Kitamura Yutaka
    第79回農業食料工学会年次大会/2021-09-13--2021-09-15
  • 微酸性電解水ミストがカット野菜の品質や貯蔵寿命に与える影響
    中山 大地; Kitamura Yutaka; Kokawa Mito
    2021年度農業施設学会大会/2021-09-21--2021-09-22
  • ミルクコーヒーのフレーバーホイールの開発
    畠山 慎一郎; 河口 俊儀; 山口 拓也; 吉原 大翔; 秋山 正行; 高橋 加奈; 小泉 玲子; 武田 安弘; ...
    日本食品科学工学会第68回年次大会/2021-08-26--2021-08-28
  • レーザー散乱を利用したチェダーチーズの熟成過程における硬さの推定
    安慶名 夏鈴; Kokawa Mito; Kitamura Yutaka
    日本食品科学工学会第68回年次大会/2021-08-26--2021-08-28
  • Simultaneous Milling and Extraction Process (SMEP) as a new simple extraction for spices
    Chau Bui Thi Bao; Kokawa Mito; Kitamura Yutaka
    日本食品科学工学会第68回年次大会/2021-08-26--2021-08-28
  • Simultaneous Milling and Extraction (SME) by wet-milling: a preliminary study on simple extraction of selected spices
    Chau Bui Thi Bao; Kokawa Mito; Kitamura Yutaka
    日本食品工学会第22回(2021年度)年次大会/2021-09-07--2021-09-08
  • Analytical Method for Food Components using Spatially Factorized Spectroscopy
    粉川 美踏
    一社)農業食料工学会シンポジウム「第26回テクノフェスタ」/2021-12-10--2021-12-10
  • 機能性と官能性を両立するブルーベリーワイン加工法の確立
    Zhu Jing; 北村豊; 粉川 美踏
    2021年農業施設学会 学生・若手研究発表会/2021-02-24--2021-02-24
  • Processing Characteristics of Orange Juice Processing Byproduct by Micro Wet Milling and Spray Drying
    Wang Qianyu; 北村豊; 粉川 美踏
    2021年農業施設学会 学生・若手研究発表会/2021-02-24--2021-02-24
  • ダイズの粉砕が納豆菌の発酵に与える影響
    金丸開皇; 粉川 美踏; 北村豊
    2021年農業施設学会 学生・若手研究発表会/2021-02-24--2021-02-24
  • more...
Intellectural property rights
  • 成分分析方法、成分分析装置、および、プログラム
    杉山 純一; 蔦 瑞樹; 粉川 美踏
  • 加熱履歴推定方法、加熱履歴推定装置、プログラム、および、製造方法
    蔦 瑞樹; 杉山 純一; 粉川 美踏; 西 孝太郎; 芦田 祐子
  • 食品用改質剤及びその製造方法
    杉山純一; 蔦瑞樹; 粉川 美踏; 北條健一
  • イネ発芽体,イネ発芽体の栽培方法,およびイネ発芽体の栽培装置
    粉川 美踏; 北村豊; 助川宏子
  • チーズの熟成度指標推定方法、チーズの熟成度指標推定装置、コンピュータが実行可能なプログラム、及びプロセスチーズの製造方法
    杉山 純一; 蔦 瑞樹; 粉川 美踏; 小石原 洋; 水野 礼; 千葉 啓; 池上 翔馬
  • 食品用天然添加材及びその用途
    杉山 純一; 蔦 瑞樹; 富田 かおり; 柴田 真理朗; 粉川 美踏; 平野 由香里; 吉岡 久雄
  • 加工食品素材又は加工食品の製造方法
    杉山 純一; 蔦 瑞樹; 富田 かおり; 柴田 真理朗; 粉川 美踏; 平野 由香里
  • 成分分布分析方法および成分分布分析装置
    杉山 純一; 蔦 瑞樹; 粉川 美踏
Teaching
2021-10 -- 2022-02Food System Seminar CUniversity of Tsukuba.
2021-04 -- 2021-08Food System Seminar CUniversity of Tsukuba.
2021-04 -- 2021-06Introduction to Agro-bioresources Science and TechnologyUniversity of Tsukuba.
2021-10 -- 2021-12Debating Current Topics in Life Science and EngineeringUniversity of Tsukuba.
2021-10 -- 2021-12PhysicsUniversity of Tsukuba.
2021-10 -- 2022-02Food System Seminar BUniversity of Tsukuba.
2021-04 -- 2021-08Food System Seminar BUniversity of Tsukuba.
2021-10 -- 2022-02Food System Seminar AUniversity of Tsukuba.
2021-04 -- 2021-08Food System Seminar AUniversity of Tsukuba.
2021-11 -- 2022-02Advanced Food SystemUniversity of Tsukuba.
more...
Professional activities
2019-09 -- 2021-09THE SOCIETY OF AGRICULTURAL STRUCTURES, JAPAN事業計画委員会/幹事
2020-01 -- 2020-12THE SOCIETY OF AGRICULTURAL STRUCTURES, JAPAN農業環境工学関連学会2020年合同大会/運営委員会
2017-09 -- 2019-08THE SOCIETY OF AGRICULTURAL STRUCTURES, JAPAN事業計画委員会/幹事
Other activities
2021-09 -- 2021-092021年度農業施設学会大会50周年記念シンポジウム対談

(Last updated: 2022-04-12)