Kokawa Mito
- Affiliation
- Institute of Life and Environmental Sciences
- Official title
- Assistant Professor
- URL
- =.2.$:$O0,72O.(FUQ8O768.8%$O$&O-3
- Office
- 農産食品加工研究室, F401(居室), G208, G305(実験室)
- Phone
- 029-853-4659
- Fax
- 029-853-4659
- Research fields
Agricultural environmental engineering/Agricultural information engineering - Research keywords
Fluorescence fingerprint, Excitation Emission Matrix イメージング 米の加工 分光学 - Research projects
麹菌体を使った高齢者向け代替肉の開発 2022-10 -- 2023-03 粉川美踏 筑波大学/令和4年度幸多き人生100年時代を創る「知」活用プログラム 500,000Yen 石臼湿式微粉砕による高効率スパイス抽出法の開発と特性解明 2022-10 -- 2023-10 粉川美踏 (公財)浦上食品・食文化振興財団/令和4年度浦上財団研究助成事業 3,300,000Yen 石臼湿式微粉砕によるスパイスペーストの開発と自然乳化機構の解明 2022-10 -- 2024-09 粉川美踏 公益財団法人山崎香辛料振興財団/令和4年度研究助成事業 2,000,000Yen 食品・バイオマスの空間的局在を利用したスペクトル分解と非破壊分析への応用 2021-04 -- 2024-03 粉川美踏 Japan Society of for the Promotion of Science/日本学術振興会/科研費 基盤研究(B) 19,744,000Yen Non-destructive analysis of agricultural products and foods using laser scattering 2021-04 -- 2022-03 粉川美踏 つくば産学連携強化プロジェクト/ 2,000,000Yen 食べる時に香る〜湿式微粉砕によるスパイスの香り放出制御技術の開発〜 2021-04 -- 2022-03 粉川美踏 公益財団法人 サッポロ生物科学振興財団/ 700,000Yen 農産物に対する高度ポストハーベスト技術の開発 -- (current) 粉川美踏 一般社団法人 食感性コミュニケーションズ/ 800,000Yen 散乱特性とスペクトロミクスによる食品の熟成モニタリング手法の開発 2017-04 -- 2020-03 粉川美踏 Japan Society for the Promotion of Science/Grant-in-Aid for Young Scientists(B) 4,290,000Yen 生産・加工空間におけるストレス操作によるカンキツ成分制御法の確立 2017-04 -- 2020-03 北村豊 Japan Society of for the Promotion of Science/Grant in Aid for Scientific Research (B) 16,770,000Yen 蛍光指紋イメージングによる米ゲル含有パン生地の物性と膨化機構の解明 2016-04 -- 2019-03 杉山純一 Japan Society of for the Promotion of Science/Grant in Aid for Scientific Research (B) 17,160,000Yen more... - Career history
2015-11 -- (current) 筑波大学生命環境系助教 2014-04 -- 2015-10 National Agriculture and Food Research Organization, National Food Research InstituteAnalytical Science DivisionJSPS research fellow (PD) - Academic background
2004-04 -- 2009-03 The University of Tokyo 2009-04 -- 2014-03 The University of Tokyo Graduate School of Agricultural and Life Sciences - Degree
2014-04 博士(農学) The University of Tokyo - Academic societies
2021-04 -- (current) The Japanese Society of Agricultural Machinery and Food Engineers 2009-04 -- (current) JAPAN SOCIETY FOR FOOD ENGINEERING 2009-04 -- (current) JAPANESE SOCIETY FOR FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY 2016-04 -- (current) 農業施設学会 - Honors & Awards
2023-02 2023年農業施設学会学生・若手研究発表会 特別賞 2023-02 2023年農業施設学会学生・若手研究発表会 優秀賞 2023-02 2023年農業施設学会学生・若手研究発表会 優秀賞 2023-02 2023年農業施設学会学生・若手研究発表会 卓越賞 2022-12 第44回照明学会東京支部大会 優秀研究発表者賞 2022-09 日本食品科学工学会第69回年次大会 International Poster Award 2022-03 日本食品科学工学会令和4年度関東支部大会 優秀発表賞 2022-03 日本食品科学工学会令和4年度関東支部大会 最優秀発表賞 2021-08 日本食品科学工学会第68回年次大会 International Poster Award 2021-02 2021年農業施設学会学生・若手研究発表会 優秀賞 2021-02 2021年農業施設学会学生・若手研究発表会 優秀賞 2020-09 2020年農業施設学会秋季学生・若手研究発表会 優秀賞 2020-09 2020年農業施設学会秋季学生・若手研究発表会 優秀賞 2018-08 日本食品工学会 優秀口頭発表賞 2014-08 第60回 日本食品科学工学会誌 論文賞 2014-08 日本食品科学工学会第61回年次大会ポスター賞 2013-03 日本食品科学工学会平成25年度関東支部大会 最優秀賞 2011-05 11th International Congress on Engineering and Food Best Student Oral Presentation Award 2010-11 1st International Congress on Food Technology Best Poster Prize 2010-08 日本食品工学会第11回(2010年度)年次大会 優秀口頭発表賞 - Articles
- A milk coffee flavor lexicon developed based on the perceptions of Japanese consumers and its application to check-all-that-apply questions
HATAKEYAMA Shinichiro; KAWAGUCHI Toshiyoshi; YAMAGUCHI T...
Food Science and Technology Research, 2023-05 - Estimation of Apple Mealiness by means of Laser Scattering Measurement
Iida Daiki; Kokawa Mito; Kitamura Yutaka
FOOD AND BIOPROCESS TECHNOLOGY, 2023-03 - Simultaneous stone-milling and extraction enables efficient one-step extraction of hard plant materials
Thi Bao Chau Bui; Kokawa Mito; Thu Tra Tran; Nosaki S...
INNOVATIVE FOOD SCIENCE & EMERGING TECHNOLOGIES/80, 2022-08 - 食品乾燥の基礎知識と実用技術への応用
相良泰行; 粉川 美踏
NIPPON SHOKUHIN KAGAKU KOGAKU KAISHI/69(6)/pp.265-275, 2022-06 - Estimation of Apple Firmness Using a Simple Laser Scattering Measurement Device
Iida Daiki; Kokawa Mito; Saito Yoshito; Yamashita Tsuyos...
Engineering in Agriculture, Environment and Food, 2022-02 - Effects of roasting on storage degradability and processing suitability of brown rice powder
FUKUI Miho; Islam Md Zohurul; Lai Hsi-Mei; Kitamura Yuta...
LWT-FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY/161(1), 2022/05 - Eff ect of Alpha-rice Particle Size and Water Temperature on Restoration to Cooked Rice
絹笠 真子; 北村 豊; 粉川 美踏; 伊藤秀朗
日本災害食学会誌VOL.9 NO.1 PP.9-15 MARCH 2022/9(1)/pp.9-15, 2022/03 - 湿式微粉砕と噴霧乾燥による果実未利用部位の可食化
粉川 美踏; 北村 豊
冷凍, 2022-01 - Impact of micro wet milling process on pomegranate peel phenolics extraction using multi-response optimization
Amini Rasool Khan; Kitamura Yutaka; Islam Md Zohurul; ...
JOURNAL OF FOOD MEASUREMENT AND CHARACTERIZATION/15(3)/pp.2865-2876, 2021-06 - Effects of Apple Juice Manufacturing Processes on Procyanidin Concentration and Nondestructive Analysis by Fluorescence Fingerprint
Okino Seiya; Kokawa Mito; Md. Zohurul Islam; Kitamura Yu...
FOOD AND BIOPROCESS TECHNOLOGY/14(4)/pp.692-701, 2021-04 - Effect of micro wet milling process on particle sizes, antioxidants, organic acids, and specific phenolic compounds of whole sea buckthorn (Hippophae rhamnoides L.) juices
Ulziibat Odgerel; Md. Zohurul Islam; Kitamura Yutaka; Kok...
JOURNAL OF FOOD PROCESSING AND PRESERVATION/45(6), 2021-03 - Establishment of a cultivation method for sprouted brown rice and elucidation of its functional food characteristics
Sukegawa Hiroko; Kokawa Mito; Kitamura Yutaka
Food Science and Technology Research/27(3)/pp.341-349, 2021-08 - Evaluation of spice and herb as phyto-derived selective modulators of human retinaldehyde dehydrogenases using a simple in vitro method
Bui Thi Bao Chau; Nosaki Shohei; Kokawa Mito; Xu Yuqun; K...
Bioscience reports/41(5), 2021-05 - Quantitative and Qualitative Evaluation of Fatty Acids in Coffee Oil and Coffee Residue
Koshima Yuri; Kitamura Yutaka; Islam M.Z.; Kokawa Mito
Food Science and Technology Research/26(4)/pp.545-552, 2020 - Micro wet milling and spray drying of whole mandarin powder and its characterization
Islam Md Zohurul; Ayami Ono; Kitamura Yutaka; Kokawa ...
JOURNAL OF FOOD MEASUREMENT AND CHARACTERIZATION/Epub, 2020-10 - Processing of green tea pastes by micro wet milling system: Influences on physicochemical and functional properties
Islam Md Zohurul; Yutaka Kitamura; Kokawa Mito; Fujii Sh...
INNOVATIVE FOOD SCIENCE & EMERGING TECHNOLOGIES/64, 2020-08 - Estimation of 'Hass' Avocado (Persea americana Mill.) Ripeness by Fluorescence Fingerprint Measurement
Kokawa Mito; Hashimoto Azusa; Li Xinyue; Tsuta Mizuki...
FOOD ANALYTICAL METHODS/13(4)/pp.892-901, 2020-04 - Nondestructive Evaluation of Wet Aged Beef by Novel Electrical Indexes: A Preliminary Study
Ihara Shinobu; Islam Md Zohurul; Kitamura Yutaka; Kokawa ...
Foods (Basel, Switzerland)/8(8), 2019-08 - Utilization of Fermented Rice Milk as a Novel Coagulant for Development of Paneer (Soft Cheese)
Amini Rasool Khan; Islam Md Zohurul; Kitamura Yutaka; Kok...
Foods (Basel, Switzerland)/8(8), 2019-08 - 近紫外から近赤外の光を用いた食品の非破壊評価:身近な光による食品の「おいしさ」評価
粉川 美踏
KAGAKU TO SEIBUTSU/57(2)/pp.78-79, 2019 - Effects of micro wet milling on bioaccessibility of phosphatidic acid and lysophosphatidic acid in komatsuna during in vitro digestion
Li Xinyue; Kokawa Mito; Afroz Sheuli; Tanaka Tamotsu; Kit...
FOOD RESEARCH INTERNATIONAL/121/pp.926-932, 2019-07 - Predicting sensory evaluation indices of Cheddar cheese texture by fluorescence fingerprint measurement coupled with an optical fibre
Chiba Akira; Kokawa Mito; Tsuta Mizuki; Todoriki Setsuko
INTERNATIONAL DAIRY JOURNAL/91/pp.129-136, 2019-04 - Manufacturing Condition Effects on Dynamic Viscoelastic Properties of High-amylose Rice Gel by High-speed Shear Treatment
Mario Shibata; Junichi Sugiyama; Fujita Kaori; Kokawa Mi...
Food Science and Technology Research/24(4)/pp.739-746, 2018-03 - Classification of 1-methylcyclopropene treated apples by fluorescence fingerprint using partial least squares discriminant analysis with stepwise selectivity ratio variable selection method
Trivittayasil Vipavee; Tsuta Mizuki; Kasai Satoshi; Ma...
CHEMOMETRICS AND INTELLIGENT LABORATORY SYSTEMS/175/pp.30-36, 2018-04 - Development and Characterization of Gluten-free Bread Using Rice Gel and Rice Flour
中野 明日香; 粉川 美踏; 北村 豊
JOURNAL OF THE JAPANESE SOCIETY FOR FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY - Nippon Shokuhin Kagaku Kogaku Kaishi/65(3)/pp.124-129, 2018 - more...
- A milk coffee flavor lexicon developed based on the perceptions of Japanese consumers and its application to check-all-that-apply questions
- Conference, etc.
- Estimating Food Texture withLaser Scattering
Kokawa Mito
CoFFEE: International Student Conference on Future Food, Entrepreneurship and Estate/2023-05-11--2023-05-12 - Effect of Slightly Acidic Electrolyzed Water Immersion Using Different Frequencies on Quality of Raw Chicken Leg
Kartikawati Muliasari; Yutaka Kitamura; Hamatani Mareto; ...
The XX CIGR World Congress 2022/2022-12-05--2022-12-10 - 湿式粉砕と噴霧乾燥で作る高タンパクマッシュルーム粉末
楠広大; 北村豊; 粉川 美踏
健幸イノベーション開発研究センター 第3回シンポジウム/2023-03-10--2023-03-10 - Inhibition of enzymatic browning in unused mushroom (Agaricus bisporus) for paste
楠広大; 北村豊; 粉川美踏
The XX CIGR World Congress 2022/2022-12-05--2022-12-10 - コオロギの湿式粉砕による3Dフードプリンターインクへの加工と品質の評価
土肥賢志; 北村豊; 粉川 美踏
2023年農業施設学会学生・若手研究発表会/2023-02-18--2023-02-18 - 脱脂米糠を原料にした射出成形機による食品化の検討
エンフヤバルホラン; 北村豊; 粉川 美踏
Spring Conference of the Society of Agricultural Structures, Japan 2023/2023-02-18--2023-02-18 - 摘果ウンシュウミカン全果の噴霧乾燥による収率上昇
石田 恭平; 粉川 美踏; 北村 豊
2023年農業施設学会学生・若手研究発表会/2023-02-18--2023-02-18 - 食品残渣を用いて培養した麹菌体の食品としての特性評価
伊藤 龍河; 粉川美踏; 北村豊
日本食品科学工学会令和5年度関東支部大会 JSFST Kanto Branch Conference/2023-03-11--2023-03-11 - 湿式粉砕・噴霧乾燥によるマッシュルーム粉末の作製
楠広大; 北村豊; 粉川 美踏
Spring Conference of the Society of Agricultural Structures, Japan 2023/2023-02-18--2023-02-18 - 石臼湿式微粉砕によるスパイス抽出法の特性評価
後藤 昴; 粉川美踏; 北村豊
日本食品科学工学会令和5年度関東支部大会 JSFST Kanto Branch Conference/2023-03-11--2023-03-11 - 空間的スペクトル分解法を用いた食品分析手法の初期検討
佐野倫子; 粉川 美踏; 北村豊
Spring Conference of the Society of Agricultural Structures, Japan 2023/2023-02-18--2023-02-18 - 押出成形機による脱脂米糠の食品化の検討
エンフバヤル ホラン; 北村豊; 粉川美踏
日本食品科学工学会令和5年度関東支部大会 JSFST Kanto Branch Conference/2023-03-11--2023-03-11 - 湿式微粉砕機で作製したスパイスペーストの特性と香気成分放出挙動の解明
小川 夏美; 小林 誠; 草野 都; 粉川 美踏; 北村 豊
日本食品科学工学会令和5年度関東支部大会/2023-03-11--2023-03-11 - Analysis of Foods usingSpatially Factorized Spectroscopy
Kokawa Mito; Yamashita Tsuyoshi; Sano Michiko; 北村豊
21st IUFoST World Congress/2022-10-31--2022-11-03 - 空間的スペクトル分解法を用いた微量成分の定量手法開発
近藤 沙樹; 粉川 美踏; 北村 豊
日本食品科学工学会令和5年度関東支部大会/2023-03-11--2023-03-11 - 麹菌を用いた代替肉と畜肉の成分・物性に関する比較検討
赤山晴香; 粉川 美踏; 北村豊
JSFE Annual Meeting/2022-09-05--2022-09-06 - Non-destructive measurement for food quality evaluation
粉川 美踏
第14回日中韓国際大学院生フォーラム/2022-09-27--2022-09-28 - Analysis of foods using spatially factorized spectroscopy
Kokawa Mito
4th IUFoST-Japan Webinar on Food Measurement and Characterization/2023-03-10--2023-03-10 - 空間的スペクトル分解を用いた食品分析手法
佐野倫子; 粉川 美踏; 北村豊
JSFE Annual Meeting/2022-09-05--2022-09-06 - Non-destructive evaluation of apple texture using laser scattering
Iida Daiki; Kokawa Mito; Kitamura Yutaka
Interdisciplinary symposium on the development of bioresource engineering based on the analysis of colloid aggregation and electrokinetic phenomena (ISBEC) 2023/2023-03-09--2023-03-10 - 石臼粉砕機によるスパイスペーストの作製と特性評価
小川夏美; 粉川 美踏; 北村豊
JSFE Annual Meeting/2022-09-05--2022-09-06 - 自家蛍光イメージングによる食品成分分布の簡易可視化
粉川 美踏
日本農芸化学学会東北支部シンポジウム/2022-12-03--2022-12-03 - レーザー散乱法を用いたりんご果実の粉質化推定
飯田 大希; 粉川 美踏; 北村 豊
日本食品科学工学会令和5年度関東支部大会/2023-03-11--2023-03-11 - Non-destructive estimation of antioxidant capacity of spice extracts with fluorescence fingerprint
Chau Bui Thi Bao; Kokawa Mito; 北村豊
日本農芸化学会2023年度大会/2023-03-14--2023-03-17 - スパイスペーストの香気成分放出特性
小川夏美; 粉川 美踏; 北村豊
JSFST Annual Meeting/2022-08-24--2022-08-26 - more...
- Estimating Food Texture withLaser Scattering
- Intellectural property rights
- 成分分析方法、成分分析装置、および、プログラム
杉山 純一; 蔦 瑞樹; 粉川 美踏 - 加熱履歴推定方法、加熱履歴推定装置、プログラム、および、製造方法
蔦 瑞樹; 杉山 純一; 粉川 美踏; 西 孝太郎; 芦田 祐子 - 食品用改質剤及びその製造方法
杉山純一; 蔦瑞樹; 粉川 美踏; 北條健一 - イネ発芽体,イネ発芽体の栽培方法,およびイネ発芽体の栽培装置
粉川 美踏; 北村豊; 助川宏子 - チーズの熟成度指標推定方法、チーズの熟成度指標推定装置、コンピュータが実行可能なプログラム、及びプロセスチーズの製造方法
杉山 純一; 蔦 瑞樹; 粉川 美踏; 小石原 洋; 水野 礼; 千葉 啓; 池上 翔馬 - 食品用天然添加材及びその用途
杉山 純一; 蔦 瑞樹; 富田 かおり; 柴田 真理朗; 粉川 美踏; 平野 由香里; 吉岡 久雄 - 加工食品素材又は加工食品の製造方法
杉山 純一; 蔦 瑞樹; 富田 かおり; 柴田 真理朗; 粉川 美踏; 平野 由香里 - 成分分布分析方法および成分分布分析装置
杉山 純一; 蔦 瑞樹; 粉川 美踏
- 成分分析方法、成分分析装置、および、プログラム
- Teaching
2023-10 -- 2023-12 Physics University of Tsukuba. 2023-04 -- 2023-08 Bioindustrial Sciences Seminar IIIA University of Tsukuba. 2023-04 -- 2023-08 Seminar in Biosystem Sciences IIS University of Tsukuba. 2023-10 -- 2024-02 Research in Biosystem Sciences IF University of Tsukuba. 2023-10 -- 2023-12 Debating Current Topics in Life Science and Engineering University of Tsukuba. 2023-10 -- 2024-02 Physics University of Tsukuba. 2023-04 -- 2023-08 Physics University of Tsukuba. 2023-10 -- 2024-02 Research in Biosystem Sciences IIF University of Tsukuba. 2023-04 -- 2023-06 Food Process Engineering University of Tsukuba. 2023-10 -- 2024-02 Special Research in Bioindustrial Sciences IB University of Tsukuba. more... - Professional activities
2019-09 -- 2021-09 THE SOCIETY OF AGRICULTURAL STRUCTURES, JAPAN 事業計画委員会/幹事 2020-01 -- 2020-12 THE SOCIETY OF AGRICULTURAL STRUCTURES, JAPAN 農業環境工学関連学会2020年合同大会/運営委員会 2017-09 -- 2019-08 THE SOCIETY OF AGRICULTURAL STRUCTURES, JAPAN 事業計画委員会/幹事 - Other activities
2021-09 -- 2021-09 2021年度農業施設学会大会50周年記念シンポジウム対談
(Last updated: 2023-05-15)